Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόντρες για τους όρους της διαδοχής

Παρά το γεγονός ότι χτες εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, δεν είχε ακόμα αποσαφηνιστεί με ποια διαδικασία θα ολοκληρωθεί η εκλογή νέου αρχηγού

Με τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς αλλά δίχως αποσαφηνισμένους τους όρους και τη διαδικασία μπαίνει η ΝΔ στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου αρχηγού. Παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία για ανάδειξη του νέου προέδρου από τη βάση, το τοπίο παραμένει ακόμα θολό, καθώς μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε δημοσιοποιηθεί - όπως είχε προαναγγελθεί - η κατάληξη και το περιεχόμενο της «πρωτοβουλίας Σιούφα».

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη από την ισχυρή αμφισβήτηση που έχει ήδη εκφραστεί για τον τρόπο οργάνωσης της εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση. Ορισμένα στελέχη της ΝΔ, όπως ο Α. Σπηλιωτόπουλος, θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί νέα προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων, επειδή, όπως λένε, αλλάζουν εντελώς «οι όροι του παιχνιδιού». Μάλιστα, ο πρώην υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει ο ίδιος υποψηφιότητα «εν ευθέτω χρόνω».

Ο Δ. Σιούφας αναμένεται πάντως σήμερα να ενημερώσει τον Κ. Καραμανλή για τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί για την εκλογή από τη βάση, ενώ θα του μεταφέρει το «αίτημα» να εγγυηθεί την πορεία προς το συνέδριο. Χτες κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο Αντ. Σαμαράς, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη ενισχύει τις πρωτοβουλίες της προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα υπεροχής και ισχυρού προβαδίσματος στην κούρσα της διαδοχής.

Ο Αντ. Σαμαράς συνόδευσε την κατάθεση της υποψηφιότητάς του με μια δήλωση - καρμπόν των δηλώσεων που είχαν κάνει τις προηγούμενες μέρες οι ανθυποψήφιοί του. Οπως και οι Ντ. Μπακογιάννη και Δ. Αβραμόπουλος, διακηρύσσει την πίστη του στον «κοινωνικό φιλελευθερισμό», ομνύει στο «σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα» και τις αξίες του («ανταγωνιστικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη»...), ενώ εμφανίζεται εκφραστής της «μεσαίας τάξης» και βέβαια εγγυητής της ενότητας της παράταξης.

Η διαφορά του Αντ. Σαμαρά ήταν ότι διάνθισε τη διακήρυξή του με τις λέξεις «πατρίδα» (τη χρησιμοποίησε τουλάχιστον πέντε φορές) και «Ελλάδα», επιχειρώντας να προσδώσει «πατριωτική» διάσταση στο εγχείρημά του και να προσεγγίσει τη λεγόμενη πατριωτική δεξιά. Υποσχέθηκε επίσης «σκληρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ», διαφοροποιούμενος από την «υπεύθυνη» και «εποικοδομητική» που επαγγέλλονται οι άλλοι συνυποψήφιοί του. Το μήνυμά του συνοψίζεται στη φράση «θα ξαναγίνουμε η ελπίδα της Ελλάδας».

Επίδειξη ισχύος

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη προχώρησε χτες σε μια επίδειξη ισχύος δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματα χιλίων μελών του έκτακτου συνεδρίου που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της. Η κίνηση αυτή, εκτός των άλλων, έρχεται να εξηγήσει γιατί η υποψήφια για την αρχηγία της ΝΔ επέμεινε τις προηγούμενες μέρες στην εκλογή του νέου προέδρου από το έκτακτο συνέδριο στις 7 Νοέμβρη. Στο κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας που υπογράφουν τα στελέχη της ΝΔ αναφέρεται: «Θεωρούμε, αδιαμφισβήτητα, ως την καταλληλότερη για την ηγεσία του κόμματος, στη νέα εποχή που ξεκινά, την Ντόρα Μπακογιάννη».

Οσον αφορά στη σύνθεση των 1.000 συνέδρων, οι 227 προέρχονται από κομματικές οργανώσεις, 131 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, 198 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και άλλα κομματικά στελέχη, 132 εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ, 186 εκπρόσωποι από οργανώσεις εργαζομένων, αγροτών και εμπορικών συλλόγων, 94 από γυναικείες οργανώσεις και 32 από επιστημονικούς φορείς. Ταυτόχρονα, η Ντ. Μπακογιάννη κατέθεσε και τυπικά χτες την υποψηφιότητά της στην Οργανωτική Επιτροπή για την ηγεσία της ΝΔ.

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της ΝΔ κατέθεσε και επίσημα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την υποψηφιότητά του και σημείωσε πως η πρωτοβουλία που ανέλαβε υπηρετεί την ενότητα της ΝΔ. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του γιατί το συνέδριο της ΝΔ θα είναι ανοιχτό και δεν θα είναι απλώς ένα συνέδριο διαδοχής, όπως είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ