Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Ο Ευθύμιος Εμμ. Μαριακάκης προσφέρει για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ 150.000 δρχ. στη μνήμη των αδελφών του ΝΙΚΟΥ (φωτογραφία), ο οποίος εκτελέστηκε την 1η Μάη 1944 στην Καισαριανή με τους 200 πατριώτες. ΣΠΥΡΟΥ ο οποίος εξοντώθηκε κρατούμενος στην Ιταλία, ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, ΜΑΡΙΑΣ, καθώς και στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, την προκοπή του λαού και για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

* * *

Φωτ.

Προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου και στη μνήμη του αξέχαστου αδερφού μου ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ, πολιτικού επιτρόπου της ΙΙΙης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου. Της ΑΘΗΝΑΣ ΜΠΕΝΕΚΟΥ, ηρωικής δασκάλας, η οποία εκτελέστηκε στην Τρίπολη το 1947. Του ΑΓΗ ΜΕΝΟΥΤΗ, στελέχους του ΚΚΕ και των αδελφών ΒΑΓΓΕΛΗ και ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΟΥ, που δολοφονήθηκαν από Χίτες της Σπάρτης, προσφέρω στο ΚΚΕ, 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Σεπολίων.

Γεωργία Ρογκάκου

  • Στη μνήμη του αγαπημένου αδελφού μου ΜΗΤΣΟΥ ΡΟΓΚΑΚΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, του γαμπρού μου ΘΑΝΑΣΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, των εξαδέλφων μου ΣΤΕΛΙΟΥ ΡΟΓΚΑΚΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ και ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ, αντισυνταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου, προσφέρω στο ΚΚΕ προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου 10.000 δρχ. και εύχομαι επιτυχία στις εργασίες του.


Χριστίνα Ρογκάκου

* * *

Φωτ.

Μάκη μου, Μάκη μας,

Τώρα που οι δρόμοι του κόσμου γεμίζουν με αίμα, τώρα που τα νεκρά παιδιά του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας, της Παλαιστίνης ζητάνε το χέρι της μάνας τους βουβά και απανθρακωμένα...

Τώρα που ο καπιταλισμός μπήγει τα νύχια του στην καρδιά μας, τώρα ξαναδιαβάζω στο «Ριζοσπάστη» αυτά που 'γραφες πριν πολλά - πολλά χρόνια...

Εγραφες τον Γκορμπατσόφ «Σύγχρονο Ιούδα», όταν σχεδόν όλοι νομίζαμε πως λέει την Αλήθεια και τη Διαφάνεια. Και σήμερα λέει ο ίδιος χωρίς ντροπή: «Στόχος της ζωής μας ήτανε η εξολόθρευση του κομμουνισμού»...

Αλήθεια, θέλεις να ξεχάσουμε το Αουσβιτς, το Νταχάου, τα Μακρονήσια, να ξεχάσουμε τα αρωματικά σαπούνια που έφτιαχναν οι Ναζί από τις ανθρώπινες σάρκες; Να μη θυμόμαστε τις ωραίες τσάντες που έφτιαχναν από τις μήτρες των γυναικών, τα κομπολόγια που έφτιαχναν από τις θηλές των μανάδων, να ξεχάσουμε τις οβίδες τις καρφωμένες στα κόκαλα των Εβραίων, των κομμουνιστών και των άλλων πατριωτών; Να ξεχάσουμε τα κορμιά τα γαντζωμένα πάνω στα συρματοπλέγματα, ώσπου να τα θερίσουν τα πολυβόλα; Και να ξεχάσουμε τους κομμουνιστές του κόσμου, με πρωτοπόρο τον Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ που σταμάτησαν αυτή τη φρίκη...

ΟΧΙ Αδίσταχτα ΟΧΙ.

Λατρεμένε μου Μάκη, δε θα ξεχάσουμε ποτέ, ώσπου το τρομακτικό φως απλώσει τις απέραντες ΚΟΚΚΙΝΕΣ λάμψεις του σ'όλο τον κόσμο.


Δε θα 'ναι από αίμα. Θα 'ναι από ΖΩΗ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μου ΜΑΚΗ ΛΙΜΠΕΡΑΤΟΥ προσφέρω 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Συντροφικά Νίκη Λιμπεράτου

* * *

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του συντρόφου μου ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΘΟΥΛΗ.

Στη μνήμη του προσφέρω για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ 100.000 δρχ.

Η γυναίκα του Ευγενία Σταθούλη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε στις 12 Νοέμβρη 1991, η γυναίκα του Ελπίδα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης, 100.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΒΟΥΡΑ, από τους Αγίους Αποστόλους Τρικάλων, ο εγγονός του Γιώργος Αχιλλέα Κάβουρας προσφέρει 5.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο, μέσω ΝΕ Τρικάλων.

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΝΟΡΤΑ (καπετάν Αιτωλού), καθώς και στη μνήμη των αδελφών μου ΣΠΥΡΟΥ και ΑΝΔΡΕΑ ΜΕΣΣΑΡΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Διονυσίου» Βλατερού και 40.000 δρχ. στο Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ.

Αθηνά Μεσσάρη - Βονόρτα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΗΛΙΑ ΛΑΜΠΟΥ, του ανιψιού μου επίσης ΗΛΙΑ ΛΑΜΠΟΥ, καθώς και στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού, 5.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο.


Λυγερή Πετροπούλου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου και αγωνιστή από τα εφηβικά χρόνια του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΛΤΣΑ, προσφέρω 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Μαλαγαρδή» Κορυδαλλού, στο ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε.

Πίτσα Καλτσά

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου αδελφού μου ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΥ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Δραπετσώνας, 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Φωτεινή Ροσπόγλου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αξέχαστος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του Παραρτήματος Σεπολίων της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του προσφέρω 18.000 για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, του κόμματος για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του, και 2.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο το «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Σοφία Πανταζίδου

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΔΟΥΣΠΗ και ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΜΒΑΡΔΟΥ, οι αδελφές τους Ειρήνη Φ. και Γ. Κ. προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω Κέντρου Καλλιθέας.

* * *

Φωτ.

Στις 24 Νοέμβρη συμπληρώνονται 2 χρόνια και 6 μήνες από τότε που έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΜΙΧΑΛΗ Νικόλαου ΤΣΑΜΕΤΗ. Γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Τρίκωμο (Ζάλοβο) Γρεβενών, από όπου και ξεκίνησε τη δράση του, τη συνυφασμένη με τη θυελλώδη ιστορία του λαϊκού κινήματος. Το 1941 οργανώνεται στο ΕΑΜ. Αργότερα, με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, γίνεται μέλος της και το Σεπτέμβρη του 1943 εντάσσεται στον ΕΛΑΣ. Υπηρέτησε στην υποδειγματική ομάδα της ΙΧης Μεραρχίας. Πήρε μέρος στις μάχες των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των Γερμανών τον Ιούλη του 1944.


Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε και το Σεπτέμβρη του 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Ηταν διοικητής Λόχου με το βαθμό του Λοχαγού. Τραυματίστηκε σε μάχες τρεις φορές.

Από το φθινόπωρο του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε φιλότιμα στην παραγωγή και βραβεύτηκε πολλές φορές από τις επιχειρήσεις.

Επαναπατρίστηκε το 1979 με την οικογένειά του και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο μηχανισμό της ΚΟ Αθήνας, στις οργανώσεις Καλλιθέας και αργότερα στην ΚΟΒ Περισσού, ως το τέλος της ζωής του.

Αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν η σεμνότητα, η συντροφικότητα, η πίστη στα ιδανικά και στον αγώνα του ΚΚΕ για έναν καλύτερο κόσμο.

Η μορφή του θα ζει πάντα στις καρδιές μας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε για το 16ο Συνέδριο 10.000 δρχ.

Η σύζυγός του Παναγιώτα

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Ενας χρόνος πέρασε από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΡΑΠΤΗΣ, οπαδός του ΚΚΕ και φίλος της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του οι σύντροφοι και φίλοι του από το χωριό του Ταξιάρχες Κύμης Εύβοιας προσφέρουν στην ΚΟΒ Ταξιαρχών, προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, 30.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΠΟΥΛΙΟΣ γεννήθηκε στο Δασοχώρι Γρεβενών. Σε ηλικία 17 χρόνων, μαζί με τον πατέρα του πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στον εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε στο Γράμμο και πέρασε στις ανατολικές χώρες, όπου έζησε πολλά χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας.

Στην πατρίδα επέστρεψε το 1985. Ηταν άνθρωπος που είχε όλα τα χαρίσματα ενός αγωνιστή.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Αϊδώνα και τα παιδιά του προσφέρουν 5.000 δρχ. στην ΚΟ Λάρισας, μέσω ΚΟΒ Νεράιδας.

* * *

Φωτ.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ δικάστηκε στη μεγάλη δίκη της ΟΠΛΑ Θεσσαλονίκης και εκτελέστηκε στα 21 χρόνια του στο Επταπύργιο στις 21 Οκτώβρη 1947.


Στη μνήμη του και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου τα αδέρφια του Θανάσης και Γιώργος Σαράφης προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Κάτω Τούμπας, 20.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΞΕΝΗΤΙΔΗ, γεωπόνου, καθώς και στη μνήμη των άλλων αγωνιστών, οι οποίοι εκτελέστηκαν στις 6 Μάη 1948 πίσω από το Επταπύργιο, προσφέρω 100.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

Ν. Γαβριάς

* * *

Φωτ.

Ο Βάιος Βαγιάννης προσφέρει 30.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης στη μνήμη των γονιών του ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΓΙΑΝΝΗ.

* * *

Στη μνήμη των αδελφών μου ΧΡΗΣΤΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΕΥΔΟΞΙΑΣ και του γαμπρού μου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΓΚΑ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από το Σκαλοχώρι Κοζάνης, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ ΝΤΕΠΩ, 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Δημοσθένης Γιωτόπουλος

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΜΕΤΟΥ, ο οποίος αγωνίστηκε για τα ιδανικά του ΚΚΕ ως το θάνατό του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Κυψέλης.

Η γυναίκα του Ευαγγελία Καραμέτου

Ο γιος του Δημήτρης Καραμέτος

* * *

Φωτ.

Την 1η Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΛΗ.


Στη μνήμη του πρόσφεραν προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου η σύζυγός του Λαμπρινή και τα παιδιά του Ευαγγελία και Ανδρέας 10.000 δρχ. και η Γεωργία Κιντή 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας και αξέχαστου ΝΙΚΟΥ ΛΙΤΟΣΕΛΙΤΗ προσφέρουμε στη μνήμη του 5.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Παρασκευή

Τα παιδιά και τα εγγόνια

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συναδέλφου και συντρόφου ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ, ο οποίος θυσίασε τη ζωή του στον αγώνα για την ελευθερία και την ειρήνη και της αδελφής του ΠΑΠΟΥΛΑΣ, αγωνίστριας, που πέθαναν πριν από ένα χρόνο, προσφέρω 80.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Κυριάκος Ακρίτας

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο - στις 10 Νοέμβρη 1992 - του αγαπημένου μας ΔΑΝΗΛΟΥ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ, κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στη ΝΕ Ηρακλείου προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου 120.000 δρχ.

Η σύζυγος Στέλλα Συντυχάκη, η κόρη του Πόπη Συντυχάκη, ο γιος του Μανώλης Συντυχάκης, ο γαμπρός του Κώστας Καρόγλου, η νύφη του Σοφία Συντυχάκη, τα εγγόνια του Δανιήλ και Αντώνης Συντυχάκης

** *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας αδελφού και θείου ΑΓΑΠΙΟΥ ΣΑΧΙΝΗ, αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ο οποίος πιάστηκε τραυματίας και εκτελέστηκε στο Γεντί Κουλέ τον Αύγουστο του 1948, καθώς και στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας για τα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρουμε στην ΚΕ προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Λαμπράκη».


Μ. Σαχίνης, Μ. Σαχίνη - Κωχ

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπητού και αξέχαστου φίλου μας ΤΖΙΜΗ (Δημήτρη) ΜΥΤΑ, ο οποίος έφυγε από κοντά μας στις 12 Οκτώβρη 2000 και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Το 40ήμερο μνημόσυνο θα γίνει την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη στον Αϊ Γιώργη Ακαδημίας Πλάτωνα.

Μιχάλης και Ασπασούλα

* * *

Φωτ.

Στις 7 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο της αγαπημένης μας ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΛΑΖΟΓΚΑ. Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Φτελιά Καστοριάς. Στην κατοχή ήταν υπεύθυνη της ΕΠΟΝ στο χωριό της. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ολη η οικογένειά της διώχτηκε, μετά την Απελευθέρωση για τη δράση της στην Εθνική Αντίσταση. Αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο ΔΣΕ. Το 1948 σκοτώθηκε ο αδελφός της Παναγιώτης.

Μετά το τέλος του εμφύλιου, η Δήμητρα Λαζόγκα έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1982.

Ως το τέλος της ζωής της έμεινε πιστή στα ιδανικά και την πολιτική του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά της Γιάννης και Θωμάς

* * *

Ο πατέρας μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΒΡΑΑΜ, από το Κεραμίδι Μαγνησίας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, δολοφονήθηκε το 1950, με τη λήξη του εμφύλιου από παρακρατικούς τρομοκράτες.

Στη μνήμη του προσφέρω 15.000 δρχ., μέσω ΚΟ Μαγνησίας προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

Δημήτρης Αβραάμ

















Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ