Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και η καταγγελία των απάνθρωπων εργασιακών συνθηκών βρίσκονται στο επίκεντρο των απεργιών και των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν γι' αυτήν την εβδομάδα εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων. Την αρχή κάνουν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους που άρχισαν, από χτες το βράδυ, 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια «αναδιάρθρωσης» της εταιρείας που αναμένεται να στοιχίσουν και σε θέσεις εργασίας.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματίσει για σήμερα, οι εργαζόμενοι στην κρατική υπηρεσία «Πόλος Απασχόλησης», στην οποία συγχωνεύτηκαν προ διετίας το ταμείο ανεργίας και η υπηρεσία εξεύρεσης εργασίας. Οπως καταγγέλλουν, δεν έχουν ούτε τα μέσα αλλά ούτε το προσωπικό για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες, με αποτέλεσμα οι συνθήκες και τα ωράρια εργασίας τους να είναι εξοντωτικά, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Διαμαρτυρίες προγραμματίζουν και τα συνδικάτα των εργαζομένων της France Telecom, η διεύθυνση της οποίας, μετά την αυτοκτονία την περασμένη Παρασκευή και 25ου υπαλλήλου, επιμένει να θέτει σε «προσωπικό επίπεδο» το ζήτημα εξαγγέλλοντας «συναντήσεις εξειδικευμένου προσωπικού με κάθε υπάλληλο ξεχωριστά, προκειμένου να διαπιστωθούν τα επίπεδα άγχους»!

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η εξέλιξη μιας δίκης που άρχισε χτες στο δικαστήριο Κοινωνικής Ασφάλισης της Ναντέρ. Με αυτήν, η σύζυγος ενός από τους τρεις μηχανικούς της Renault που είχαν αυτοκτονήσει το 2006, απηυδισμένοι από την ασφυκτική πίεση που δέχονταν στο τεχνικό παράρτημα της εταιρείας Technocentre, επιδιώκει να καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός η εταιρεία, χωρίς να ζητά αποζημίωση. Ομως, αν κερδίσει τη δίκη, τότε η εταιρεία θα κληθεί να της διασφαλίσει μηνιαία αποζημίωση, εφ' όρου ζωής, αντί του ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης, κάτι που δημιουργεί προηγούμενο και για τις περιπτώσεις της France Telecom!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ