Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αγωνιστική απάντηση στις 9 του Νοέμβρη

Σύσκεψη στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ

Την ώρα που περίπου 500.000 αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών τους στο Ταμείο, η πλειοψηφία στη ΓΣΕΒΕΕ ετοιμάζει ενημερωτικά υπομνήματα προς τη νέα κυβέρνηση. Στην αντίθετη ρότα, οι αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προετοιμάζει την αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που τους στέλνει στο περιθώριο. Καμία ανοχή, καμία πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση με την παλιά πολιτική, τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, δηλώνουν τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που στηρίζουν την προσπάθεια της Συντονιστικής, η οποία, το βράδυ της Τετάρτης, πραγματοποίησε σύσκεψη για την καλύτερη διοργάνωση της παναττικής συγκέντρωσης, που έχει ορίσει για τις 9 του Νοέμβρη στην Αθήνα.

Συνδικαλιστές από 27 σωματεία και αρκετές Ομοσπονδίες του χώρου συμμετείχαν στη σύσκεψη, το μήνυμα της οποίας ήταν η επιτακτική ανάγκη για την άμεση αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων που θα ανακουφίσουν ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Στο πρακτικό μέρος της υπόθεσης, οι συνδικαλιστές κλήθηκαν και συμφώνησαν να μεταφέρουν στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων, των ενώσεων και των Ομοσπονδιών το διεκδικητικό πλαίσιο, να γίνει συζήτηση, να παρθούν αποφάσεις και να ξεκινήσει η προσπάθεια ενημέρωσης των ΕΒΕ της Αττικής για την κινητοποίηση. Η μαζική συμμετοχή σε αυτή κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για την πορεία των κινητοποιήσεων, για να μπει φραγμός στα άμεσα μέτρα που προωθούνται εναντίον των ΕΒΕ, όπως έγινε με το Ασφαλιστικό, για να μπορέσουν να πάρουν μια «ανάσα» οι ΕΒΕ.

Τα προβλήματα είναι πολλά, οξυμένα και όπως είπε εισηγητικά ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, εκ μέρους της Γραμματείας της Συντονιστικής, «έχουμε να κάνουμε πολλά και δύσκολα πράγματα σε πολύ σύντομο χρόνο». Ο συνδικαλιστής επικεντρώθηκε στο ψευτοεπιχείρημα του ελλείμματος, ως πρόσχημα για την επιβολή μιας νέας, μακρόχρονης λιτότητας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα πλήξει εργαζόμενους και ΕΒΕ, προκειμένου αυτοί να πληρώσουν για την οικονομική κρίση. Επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα» από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία ετοιμάζεται να ενημερώσει την κυβέρνηση, λες και δεν είναι γνωστά τα ζητήματα. Είναι μάλιστα διατεθειμένοι, πρόσθεσε, να ξεκινήσουν το γαϊτανάκι του «κοινωνικού διαλόγου» για την καθυπόταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. «Θέλουμε να διαλύσουμε τις αυταπάτες για την κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να ενημερώσουμε τους συναδέλφους», είπε και τόνισε την ανάγκη της αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης του συνδικαλιστικού κινήματος, με στήριγμα και δύναμη το πρωτοβάθμιο σωματείο.

Από την εισήγηση έγινε μια αποτύπωση των προβλημάτων στο Ασφαλιστικό, στην επαγγελματική στέγη, στην εγχώρια βιοτεχνία, στη φορολόγηση και τη χρηματοδότηση. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση πολλών συμμετεχόντων, οι οποίοι ξεδίπλωσαν τα βάσανα και τις αγωνίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΕΒΕ. Τι συμβαίνει αυτήν την περίοδο, πολύ περισσότερο από άλλοτε; «Τα μαγαζιά κλείνουν σε όλες τις γειτονιές», «το ελληνικό βιοτεχνικό προϊόν υπονομεύεται», «όπου ανοίγει ένα πολυκατάστημα νεκρώνουν τα μικρά καταστήματα γύρω του», «η κατάσταση είναι απελπιστική», «θέλουμε να δουλέψουμε με αξιοπρέπεια, θέλουμε αέρα», ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις, ενώ σφοδρή ήταν η κριτική στις πολυεθνικές και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες του συμβιβασμού και της υποταγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ