Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Φρούδες ελπίδες στους αγρότες

Να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες στους αγρότες επιχείρησε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή. Παράλληλα, επιχείρησε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα.

Ομως η πικρή πραγματικότητα που επιχειρεί να κρύψει η κυρία Μπατζελή δεν κρύβεται. Οι επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ, που ψήφισε το 2003 το ΠΑΣΟΚ και συνέχισε να εφαρμόζει στη συνέχεια η ΝΔ και τώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει ξανά το ΠΑΣΟΚ, είναι οδυνηρές και ολέθριες για αγρότες και κτηνοτρόφους. Κι αυτά τα προβλήματα δε λύνονται με τα 280 εκατ. ευρώ που πρόκειται να μοιράσει η ΕΕ στους παραγωγούς γάλακτος, για τα οποία δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πώς και πού θα δοθούν και με τι όρους. Δε θα λυθούν με την αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ από το 7% στο 11%, ούτε με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου. Δε θα λυθούν αν γίνουν συλλογικοί αγροτικοί φορείς στα πρότυπα της Γερμανίας ή της Σουηδίας, όπως ανέφερε χτες η υπουργός, γιατί και εκεί οι τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα και σιτηρά για παράδειγμα είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα. Και το πρόβλημα δεν είναι βασικά η διαχείριση των δικαιωμάτων όπως θέλει να το εμφανίζει η Κ. Μπατζελή. Ούτε επίσης η ποιότητα και η πιστοποίηση των προϊόντων, γιατί πόσο πληρώνεται φέτος η ποιότητα στο στάρι, πόσο στο καλαμπόκι και πόσο στο λάδι; Οσο εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ και εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων η αγροτιά δε θα δει χαΐρι ό,τι και να διαλαλεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε επίσης, πως παρά το γεγονός ότι η ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ καθυστερεί οι επιδοτήσεις θα πληρωθούν στα μέσα του Δεκέμβρη. Ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξει αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και πως μέχρι τέλος Νοέμβρη θα έχει συνταχτεί και σχετικό νομοσχέδιο. Ανέφερε ακόμα πως ζητήθηκε από την Κομισιόν παράταση για να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ μέχρι το Μάη του 2010 και ότι δόθηκε παράταση από την Κομισιόν μέχρι τις 14 του Νοέμβρη για να δοθούν διευκρινίσεις όσον το πακέτο Χατζηγάκη και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όπου η Ελλάδα απειλείται με παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ