Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της ΕΕ

Αντιδραστικοί οι στόχοι της Ευρωένωσης, κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο Γ. Τούσσας

Την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στο «Σχέδιο του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Οικονομικό έτος 2010», αιτιολόγησε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Τούσσας, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χτες στο Στρασβούργο. Το σχέδιο προϋπολογισμού υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με 522 ψήφους υπέρ, 68 κατά και 39 αποχές. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει αυξημένα κονδύλια που θα ξεκοκαλίσει το κεφάλαιο με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης, για την οποία το ίδιο και οι πολιτικές του ευθύνονται.

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε τα εξής:

«Ο προτεινόμενος αντιλαϊκός προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2010 καθρεφτίζει ανάγλυφα τους αντιδραστικούς στόχους της, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η ΕΕ είναι διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Η καπιταλιστική κρίση αξιοποιείται για βαθιές αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης για την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

Χρηματοδοτούνται προγράμματα για την ανατροπή των σχέσεων εργασίας, την κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προώθηση των ελαστικών μορφών εργασίας, την ανατροπή των όρων των συλλογικών συμβάσεων. Ενισχύονται τα συστήματα της ανασφάλιστης εργασίας και της εργασιακής ομηρίας των νέων, όπως τα Stage και η διά βίου κατάρτιση. Ενισχύεται η συγκέντρωση της γης και το ξεκλήρισμα των αγροτών από την εφαρμογή της ΚΑΠ προς όφελος της βιομηχανίας τροφίμων και των εμπόρων.

Αυξάνονται τα μέσα και ενδυναμώνονται οι μηχανισμοί δίωξης και καταστολής του εργατικού κινήματος, όπως οι FRONTEX, Europol, Eurojust, και οι βάσεις ηλεκτρονικού φακελώματος, καθώς και οι μηχανισμοί επιβολής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ, της ΚΕΠΠΑ και της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, οι στρατιωτικές υποδομές. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2010 από τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο σηματοδοτεί τη σφοδρή επιδρομή ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα δεινά για τους λαούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ