Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Μηχανισμός για την προώθηση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σχετική έκθεση, με την οποία προβλέπεται η ίδρυση της ΕΥΕΔ στο πλαίσιο εφαρμογής της «Συνθήκης της Λισαβόνας»

Αξιωματικοί του ευρωστρατού στην ΠΓΔΜ. Η ίδρυση της ΕΥΕΔ έρχεται να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική δράση της ΕΕ

Eurokinissi

Αξιωματικοί του ευρωστρατού στην ΠΓΔΜ. Η ίδρυση της ΕΥΕΔ έρχεται να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική δράση της ΕΕ
Εναν ακόμα μηχανισμό για την προώθηση της κλιμακούμενης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας δημιουργεί η ΕΕ, στο πλαίσιο της αντιδραστικής «Συνθήκης της Λισαβόνας». Πρόκειται για την «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» (ΕΥΕΔ), η συγκρότηση της οποίας «πέρασε» χτες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με την υπερψήφιση της σχετικής έκθεσης Brok, την οποία καταψήφισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας. Την έκθεση στήριξαν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν την ώρα της ψηφοφορίας να λείπουν από την αίθουσα, προφανώς για να μην καταγραφεί η θέση τους.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Γ. Τούσσας στην παρέμβασή του, η ΕΥΕΔ προορίζεται να παίξει το ρόλο αυτόνομης υπηρεσίας της ΕΕ, με πολιτικοστρατιωτικές αρμοδιότητες, με βάση τις κατευθύνσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, στελεχωμένη από ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους της ΕΕ κάτω από τις εντολές του Υπατου Εκπροσώπου (υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ), ο οποίος, σύμφωνα με τη «Συνθήκη της Λισαβόνας», θα δρα με «διπλό κασκέτο» και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής.

Η ΕΥΕΔ θα αποτελέσει το εργαλείο προώθησης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ με δικές της πρεσβείες και διπλωματική δράση, ανεξάρτητη από τα κράτη - μέλη. Ηδη, η ΕΕ έχει συστήσει, στο πλαίσιο της επέκτασης της εξωτερικής πολιτικής, πολλές αντιπροσωπείες σε τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, διαθέτει γραφεία - συνδέσμους στη Νέα Υόρκη, στη Γενεύη και το Λονδίνο για τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Εθνη. Η ΕΥΕΔ θα δημιουργήσει ένα δίκτυο πάνω από 5.000 προσώπων που θα αποτελέσουν τη βάση για την ίδρυσή της, το μηχανισμό για την επιβολή διπλωματικών πιέσεων και εκβιασμών, στρατιωτικών απειλών και επεμβάσεων της ΕΕ σε βάρος των λαών, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι με την ίδρυση και τη λειτουργία της ΕΥΕΔ, την ενιαία και ανεξάρτητη διπλωματική και διεθνή εκπροσώπησή της, η ΕΕ υποτάσσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, στα συνολικά στρατηγικά συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Συνολική αντίθεση στην ΕΕ

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Τούσσας σημείωσε ακόμα μεταξύ άλλων:

«Οι λόγοι δημιουργίας της ΕΕ, οι κατευθυντήριες αρχές, η πολιτική που εφαρμόζει τόσα χρόνια αποδεικνύουν ότι πρόκειται για διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Οι προσαρμογές που κάνει η ΕΕ σύμφωνα με τη "Συνθήκη της Λισαβόνας", το μετονομασμένο ευρωσύνταγμα που επιβλήθηκε στους λαούς, ενισχύουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έσπευσε να ψηφίσει έκθεση που προδιαγράφει τη δομή, τις αρχές και τους όρους λειτουργίας της ΕΥΕΔ, πριν ακόμη η "Συνθήκη της Λισαβόνας" τεθεί σε εφαρμογή. Η βιασύνη των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου - Συντηρητικών, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πράσινων - αποδεικνύει την προσήλωσή τους στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας, την προθυμία τους να υπηρετήσουν τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές επιλογές του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Η ΕΕ με τη "Συνθήκη της Λισαβόνας" αποκτά αυτοτελή νομική προσωπικότητα, αυτοτελή έκφραση και εκπροσώπηση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ανεξάρτητη από τα κράτη - μέλη της.

Προπομπός των εξελίξεων αυτών υπήρξε η Συνθήκη του Μαάστριχτ, που ίδρυσε την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ και σηματοδότησε την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ. Το ΚΚΕ καταψήφισε την Εκθεση και αντιπαλεύει την ΕΕ, τη διακρατική αυτή ένωση του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ