Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σε πλήρη ετοιμότητα για το ξεδίπλωμα της επίθεσης

Τα μέτρα για τη «δημοσιονομική σταθερότητα», τα «stage», αλλά και η καταστολή του κινήματος, απασχόλησαν τη χτεσινή συνεδρίαση

Ο φόβος της κυβέρνησης (η οποία κατά τα άλλα ισχυρίζεται ότι είναι εκλεγμένη από το 44% του λαού και έχει φιλολαϊκό πρόγραμμα) για τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους δικαιολογείται απόλυτα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Στη βάση αυτών των δεσμεύσεων, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έδωσε το «σάλπισμα» για την αντιλαϊκή επέλαση, βάζοντας στο στόχαστρο κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς του να επιβάλουν χωρίς αναστολές το σύνολο των αντιδραστικών μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, βάσει και των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μετά και την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Κομισιόν. «Προωθούμε το έργο μας με συνέπεια και με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας στους χρόνους που έχουμε θέσει, για την κοινωνία, το κράτος, την οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας νέα λιτότητα και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, που ήδη ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση νόμων που θα πλήξουν τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Χτυπιέται το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά

Συζητήθηκε, ακόμα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση των «stage» στο Δημόσιο, με τους υπουργούς - σύμφωνα με πληροφορίες - να δηλώνουν «ικανοποιημένοι» από τους χειρισμούς, με τους οποίους επί της ουσίας τιμώρησαν χιλιάδες ανέργους ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν σε άθλια εκμετάλλευση, μέσω ενός προγράμματος που νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και εφάρμοσαν με συνέπεια αμφότεροι οι εταίροι του δικομματισμού. Τα κυβερνητικά στελέχη, επίσης, συμφώνησαν για την επέκταση του απαράδεκτου καθεστώτος στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διχογνωμία ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδο για το τρόπο της μοριοδότησης των «εργαζομένων» στα «Stage» του Δημοσίου, που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες προϋπηρεσίας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τάχτηκε υπέρ της «πλήρους κατάργησης» της μοριοδότησης κατά 50% σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, που προβλέπει ο νόμος Παυλόπουλου της ΝΔ, ενώ ο Αν. Λοβέρδος υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει «μερική κατάργηση της μοριοδότησης». Πάντως, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν σήμερα μετά από διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή του Αν. Λοβέρδου και του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση.

Ζεσταίνουν την τρομο-λαγνεία

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το υπουργικό συμβούλιο απασχόλησε ιδιαίτερα χτες η εισήγηση του υπουργού «Προστασίας του πολίτη» Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, επικαλούμενος τη «διάλυση της αστυνομίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσίασε ένα σχέδιο ενίσχυσης και έντασης της αστυνομοκρατίας και των κατασταλτικών μηχανισμών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός επιδίωξε να συνδέσει με την «τρομοκρατία» τις αντιδραστικές προθέσεις της κυβέρνησης, που στόχο έχουν το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και των κινητοποιήσεων. Σ' αυτό το πλαίσιο, και για να ενισχύσει το κλίμα της τρομο-λαγνείας, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι υπήρξαν «έρευνες σε εξέλιξη για τη 17 Νοέμβρη το 2004, οι οποίες έδιναν στοιχεία και η αστυνομία τις παράτησε μετά το 2005».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ