Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο οι μικρομεσαίοι αγρότες

Αποκαλυπτικές οι προχτεσινές δηλώσεις της Κ. Μπατζελή

Οτι θα επιλύσει τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, χωρίς να θιχτεί, ούτε κατά κεραία, η ΚΑΠ και, γενικότερα, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης - θα κατορθώσει, δηλαδή, το ακατόρθωτο! - υποσχέθηκε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή. Στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός θέλησε να εμφανιστεί «γαλαντόμα» προς τους αγρότες, ανακοινώνοντας ότι θα υλοποιηθούν από την κυβέρνηση κάποιες από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά, ας δούμε ποιες είναι αυτές οι υποσχέσεις και τι πραγματικά θα σημαίνει για τους μικρομεσαίους αγρότες αν υλοποιηθούν. Ανέφερε η υπουργός ότι:

Θα δοθούν από την ΕΕ 280 εκατομμύρια ευρώ για τους παραγωγούς γάλακτος, χωρίς να διευκρινίσει πότε, πώς, πού και με ποιους όρους θα δοθούν αυτά τα χρήματα.

Είναι φανερό ότι με το μοίρασμα μερικών ευρώ σε κάποιους γαλακτοπαραγωγούς δεν πρόκειται ν' αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και κινδυνεύουν ν' αφανιστούν. Για να δρομολογηθούν λύσεις στα κτηνοτροφικά προβλήματα, χρειάζεται να αρθεί η «άλωση» της εμπορικής αγοράς από τα καρτέλ που δημιουργούνται και λειτουργούν στο χώρο της αγροτικής οικονομίας - στο γάλα, στο κρέας, στα αγροτικά μέσα και εφόδια κλπ. - και να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα ζωοκομικά προϊόντα που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν το απαιτούμενο και αναγκαίο κέρδος στον μικρομεσαίο παραγωγό. Αλλά αυτά δεν τα επιτρέπει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, δεν τα θέλει η ΕΕ και δεν προβλέπονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Θ΄ αυξηθεί, από 7% σε 11%, ο συντελεστής επιστροφής του ΦΠΑ και θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου.

Πρόκειται για μια εξαγγελία χωρίς το παραμικρό αντίκρισμα για τους μικρομεσαίους αγρότες. Κι αυτό διότι, μετά την αποδέσμευση της παραγωγής από την επιδότηση, καθώς και της τιμής παραγωγού από την ενίσχυση, στα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων αναγράφεται μόνο η εμπορική αξία τους. Κι επειδή η εμπορική αξία του συνόλου, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων έχει μειωθεί πάρα πολύ, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια - π.χ., πάνω από 50% έπεσε η τιμή στο σιτάρι, στο καλαμπόκι, στο βαμβάκι, το λάδι κ.ά. - και μ 'αυτή την αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ, το ποσό που θα εισπράξει ο παραγωγός θα είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που εισέπραττε παλιότερα.

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα θα είναι για τους μικρομεσαίους αγρότες και μια μικρή αύξηση στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου, αφού, ως μικροϊδιοκτήτες και μικροπαραγωγοί δεν έχουν μεγάλα έξοδα για καύσιμα κι επομένως δε θα εισπράξουν και μεγάλη επιστροφή, σε αντίθεση με τους μεγαλοαγρότες που μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από αυτό το μέτρο.

Αυτό που θα ανακούφιζε, πραγματικά, τους μικρομεσαίους αγρότες είναι η κατάργηση του ΦΠΑ και το αφορολόγητο πετρέλαιο. Ομως, αυτά τα αγροτικά αιτήματα δεν τα δέχεται και δεν τα συζητάει καν η κυβέρνηση, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τους «νόμους» της καπιταλιστικής αγοράς και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ και του ΠΟΕ.

Θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, χωρίς να εξηγήσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν.

Αυτό που απαιτούν οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι, εν πρώτοις, ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της καταχρέωσης του ΕΛΓΑ - το χρέος του ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αποτελέσει το άλλοθι για την ιδιωτικοποίησή του - και, βεβαίως, ζητούν την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του οργανισμού, ώστε να καλύπτονται όλες οι ζημιές, από όλους τους φυσικούς κινδύνους, στο 100%.

Θα γίνει πιο γρήγορα η ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ, για να γίνεται καλύτερη διαχείριση των καλλιεργητικών δικαιωμάτων και να δίνονται έγκαιρα στους παραγωγούς οι επιδοτήσεις.

Ως προς τον ΟΣΔΕ οι αγρότες ζητούν να μην πληρώνουν το «χαράτσι» για τη δήλωση των καλλιεργειών τους, το οποίο, με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο, τους επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις απαιτούν να επανασυνδεθούν με την παραγωγή, ενώ για την ενιαία ενίσχυση διεκδικούν τιμαριθμική αναπροσαρμογή της και κατάργηση των «νόμιμων» και των «παράνομων» παρακρατήσεων.

Θα προωθήσει αγροτικούς φορείς στα πρότυπα της Γερμανίας και της Σουηδίας που θα βρίσκονται στην υπηρεσία του αγρότη.

Κι αυτή η διακήρυξη είναι ψεύτικη, υποκριτική και αποπροσανατολιστική, καθώς είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διακρίθηκαν, ιδιαίτερα, για την πολιτική άγριας αντιμετώπισης των αγώνων του αγροτικού κινήματος - κι έχουν μεγάλη ευθύνη για τη χρεοκοπία των συνεταιρισμών στα μάτια των αγροτών, αφού τους χρησιμοποίησε για χειραγώγηση των συνειδήσεων, αλλά και για απορρόφηση των κραδασμών και συνεπειών από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ