Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009
Σε πτώση η συνολική μάζα των φόρων

Παραπέρα αύξηση εμφανίζουν τα έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Στα 21 δισ. το «έλλειμμα» που άφησε στο 8μηνο η φιλομονοπωλιακή πολιτική

Αυξητικά κινήθηκαν και στο 8μηνο του 2009 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης μετά και τις ανατιμήσεις που είχε φροντίσει να φορτώσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και αυτό παρά την καπιταλιστική κρίση και την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Η συνολική μάζα των φόρων (άμεση και έμμεση φορολογία) διαγράφει πτωτικό ρυθμό σε αντίθεση με τις «πρωτογενείς κρατικές δαπάνες» που κινήθηκαν αυξητικά εξαιτίας και των ενισχύσεων στις μερίδες του κεφαλαίου.

Η τελική σούμα της αντιλαϊκής πολιτικής εμφανίζει και νέα έκρηξη στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (20,9 δισ. ευρώ στο 8μηνο). Στη βάση των πεπραγμένων της προηγούμενης πολιτικής διαχείρισης έρχεται τώρα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την ΕΕ να κλιμακώσει παραπέρα τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που συνεπάγονται και νέες μεγάλες αυξήσεις στους φόρους που πληρώνονται από τα λαϊκά στρώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους :

  • Τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται σε 31,3 δισ. ευρώ (από 32,5 δισ. ευρώ στο 8μηνο του 2008) με πτώση 3,4%. Στην ίδια περίοδο οι ειδικοί φόροι (καύσιμα, καπνός κ.ά.) ενισχύθηκαν παραπέρα κατά 8,5% φτάνοντας σε 5,7 δισ. ευρώ. Αντίθετα, λόγω και της πτώσης της κατανάλωσης η μάζα του ΦΠΑ που μπήκε στα κρατικά ταμεία εμφανίζει πτώση 11% και διαμορφώνεται σε 11,3 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό της σπουδής που έδειχνε και η προηγούμενη κυβέρνηση είναι οι αυξημένες επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις
  • Δαπάνες: Συνολικά διαμορφώνονται σε 46,6 δισ. ευρώ (από 41 δισ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 13,7%. Από αυτά τα 10 δισ. ευρώ αφορούν σε τόκους για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους που συσσωρεύει η φιλομονοπωλιακή πολιτική. Τα χρεολύσια (που δεν εμφανίζονται στο λεγόμενο «έλλειμμα») φτάνουν σε 28,4 δισ. ευρώ. Τα συνολικά κονδύλια για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους φτάνουν σε 38,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 7,1 δισ. ευρώ περισσότερα από τα κάθε είδους φορολογικά έσοδα.
  • Το «έλλειμμα» της περιόδου εμφανίζεται σε 20,9 δισ. ευρώ (από 11,2 δισ. ευρώ) με αύξηση 75,6%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ