Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλωση μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων

Κινήσεις τακτικής από τους τέσσερις υποψήφιους, που προσπαθούν να κερδίσουν υποστηρικτές και τις εντυπώσεις

Μεγαλώνει η πόλωση μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων για την αρχηγία στη ΝΔ, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το αποτέλεσμα της αναμέτρησης δεν έχει κριθεί και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Η διαμάχη και ο διαγκωνισμός μεταξύ των υποψηφίων και των υποστηρικτών τους έχει περάσει πλέον στη «βάση», γεγονός που προμηνύει απρόβλεπτες καταστάσεις όσο πλησιάζει η ημερομηνία του έκτακτου συνεδρίου και της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Ενδεικτική του κλίματος πόλωσης που επικρατεί, είναι η άμεση απόρριψη και ακύρωση από τους Α. Σαμαρά και Δ. Αβραμόπουλο της πρωτοβουλίας που πήρε η Ντ. Μπακογιάννη για τον καθορισμό των όρων με τους οποίους θα πρέπει να κινηθούν οι υποψήφιοι στην προεκλογική περίοδο.

Η Ντ. Μπακογιάννη απέστειλε χτες επιστολή προς τους συνυποψηφίους της για την αρχηγία της ΝΔ μέσω της οποίας τους προτείνει να δεσμευτούν όλοι «για τους όρους με τους οποίους θα κινηθούμε μέχρι την εκλογή». Στο πλαίσιο αυτό η υποψήφια αρχηγός της ΝΔ προτείνει να υπάρξει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, «ώστε να έχουμε κοινή αντιμετώπιση και αντίδραση στην περίπτωση που κάποιος εκ των υποστηρικτών μας παρακτραπεί». Επισημαίνει επίσης την ανάγκη «να αποφύγουμε να υπάρχουν εντάσεις και προστριβές μεταξύ των στελεχών της ΝΔ στα μέσα ενημέρωσης», θεωρώντας ότι κανείς από τους υποψηφίους «δεν πρόκειται να διολισθήσει σε τέτοιες πρακτικές».

Επιπλέον, η Ντ. Μπακογιάννη προτείνει να γίνουν δύο κοινές δημόσιες εμφανίσεις των υποψηφίων στο πλαίσιο κομματικών εκδηλώσεων με στόχο, αφ' ενός, να παρουσιαστούν οι θέσεις του κάθε υποψηφίου και, αφ' ετέρου, να δοθεί το μήνυμα της συμμετοχής στη διαδικασία της εκλογής. Προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία στα παραπάνω προτείνει να πραγματοποιηθεί μια κοινή συνάντηση, ακόμα και σήμερα, στη Ρηγίλλης. Επίσης, η Ντ. Μπακογιάννη απέστειλε επιστολή και στον Α. Σπηλιωτόπουλο, με την οποία απαντά θετικά στις 18 προτάσεις που κατέθεσε ο πρώην υπουργός για την οργανωτική ανασυγκρότηση της ΝΔ.

Αμεση και απορριπτική ήταν η απάντηση των άλλων συνυποψηφίων, που θεωρούν ως αυτονόητα τα όσα προτείνει η Ντ. Μπακογιάννη, ενώ εμφανίζονται με τη σειρά τους ως εγγυητές της ομαλής πορείας προς το συνέδριο και της ενότητας του κόμματος. «Είναι αυτονόητη η υποχρέωση όλων μας να τηρήσουμε έναν κώδικα ορθής συμπεριφοράς και όπως γνωρίζεις αυτό πράττω, εκφράζοντας την εντολή όλης της παράταξης για ενότητα μεταξύ μας και ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ», αναφέρει στην απαντητική επιστολή του ο Αντ. Σαμαράς, παραπέμποντας για την ερχόμενη βδομάδα πιθανό ραντεβού των υποψηφίων. Στο ίδιο μήκος ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος επιμένει στην πρότασή του για δύο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων.

Εν αναμονή της συνεδρίασης της ΚΕ

Το «διχαστικό» κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ αναμένεται να εκφραστεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ που συνέρχεται το ερχόμενο Σάββατο. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η έγκριση της εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού σχετικά με την εκλογή του προέδρου του κόμματος.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ομιλία του Κ. Καραμανλή, εισήγηση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Δ. Σιούφα, με την οποία παρουσιάζεται ομόφωνη πρόταση των τεσσάρων υποψηφίων ως προς την τροποποίηση των διατάξεων του καταστατικού για την εκλογή προέδρου του Κόμματος, καθώς και τοποθέτηση των τεσσάρων υποψηφίων. Στη συνεδρίαση δεν προβλέπονται ομιλίες των μελών της ΚΕ, όμως αρκετά στελέχη της ΝΔ από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ημερήσια διάταξη έχουν διαμηνύσει στη Ρηγίλλης ότι θα ζητήσουν να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν «εφ' όλης της ύλης»...

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης των υποψηφίων. Ο Μ. Κεφαλογιάννης τάσσεται υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας, ανακοινώνοντας ότι «έχει αναλάβει πρωτοβουλία να πάμε σε μία μοναδική υποψηφιότητα, αυτή της Κας Μπακογιάννη». Τη βεβαιότητα ότι η Ντ. Μπακογιάννη, δεν θα έχει αντιπάλους, εξέφρασε και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και γνωστός υποστηρικτής της υποψήφιας αρχηγού Στ. Νικηφοράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ