Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οταν μιλούν για «μαθητεία» εννοούν δουλεία

Αυτό βεβαιώνουν οι όροι μαθητείας που ισχύουν σήμερα παραδίδοντας στην κερδοσκοπική λαιμαργία των επιχειρήσεων χιλιάδες νέα παιδιά

Χιλιάδες άνεργους και εργαζόμενους επιστρατεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα από τη διατήρηση και γενίκευση των προγραμμάτων stage στον ιδιωτικό τομέα. Στις αποφάσεις της χτεσινής Διυπουργικής Επιτροπής επισημαίνεται ότι τα stage «είναι δυνατό να λειτουργήσουν ως μαθητεία». Μόνο που οι εδώ και χρόνια χιλιάδες μαθητευόμενοι νέοι σύμφωνα με το πλαίσιο ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν αντλήσει πείρα από το τι εννοούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου όταν κάνουν λόγο για «μαθητεία». Εννοούν στυγνή εκμετάλλευση χιλιάδων νέων παιδιών που δουλεύουν για μισό μεροκάματο ή ένα άθλιο επίδομα, μισό, ακόμα και χωρίς ένσημο! Οι μαθητές - σπουδαστές - καταρτιζόμενοι μόλις περάσουν το κατώφλι των επιχειρήσεων σταματούν να είναι μαθητές και γίνονται σκληρά εργαζόμενοι. Το μόνο στο οποίο «εκπαιδεύονται» είναι η ταξική εκμετάλλευση. Οι εργοδότες κερδίζουν διπλά αφού και τη δουλειά τους βγάζουν και χρήματα γλιτώνουν.

«Τα προγράμματα stage δεν αποτελούν μαθητεία. Δημιουργήθηκαν και αξιοποιήθηκαν για την εκμετάλλευση χιλιάδων νέων στο Δημόσιο και τις επιχειρήσεις. Αποτελούν μαθητεία μόνο στην ομηρία και στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Οσο για τους όρους μαθητείας σήμερα, με ευθύνη ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, νομιμοποιούν την ανήλικη εργασία. Παιδιά 15, 16 και 17 χρόνων δουλεύουν 8ωρα και παραπάνω, σε αντικείμενο συχνά έξω από την ειδικότητά τους, αμείβονται πολύ κάτω από τις ΣΣΕ και ανασφάλιστα και μετά το πέρας της «πρακτικής άσκησης» απολύονται για να αντικατασταθούν από επόμενες φουρνιές μαθητευόμενων», τόνισε στον «Ρ» ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Να μερικά παραδείγματα περιπτώσεων μαθητείας σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα:

-- ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ: Η εργασία με βάση τη σύμβαση μαθητείας είναι εξάωρη για τέσσερις μέρες τη βδομάδα (σπανίως τηρείται) και ο μισθός ξεκινά από το 50% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη. Οι επιχειρήσεις που «αξιοποιούν» τους μαθητές ή οι δημόσιες υπηρεσίες επιδοτούνται με έξι ευρώ την ημέρα. Τζάμπα εργασία ή εργασία με «χαρτζιλίκι» δηλαδή για να κερδίζουν οι επιχειρηματίες.

-- Μαθητές, σπουδαστές και καταρτιζόμενοι του ΟΤΕΚ: Το ωράριο πρακτικής «άσκησης καθορίζεται με αποκλειστική ευθύνη των υπευθύνων των επιχειρήσεων». Δηλαδή όσες ώρες ο εργοδότης χρειάζεται εργατικά χέρια θα αποφασίζει για την απασχόλησή τους. Διευκρινίζεται ότι «για μεν τους ενήλικες οκτώ ώρες ημερησίως σε βάρδιες ανάλογα με τις ανάγκες (!) των τμημάτων της μονάδας. Για δε τους ανήλικους άσκηση έξι ωρών ημερησίως σε βάρδιες ανάλογα με τις ανάγκες των τμημάτων της μονάδας εκτός από νύκτα (10 μ.μ. - 6 π.μ.)». Στις σχετικές διατάξεις αναφέρουν δε ότι δικαιολογημένες απουσίες θεωρούνται αυτές που ο ΟΤΕΚ έχει εγκρίνει με σχετικό έγγραφό του και οι πρακτικά ασκούμενοι που απουσιάζουν λόγω ασθένειας δικαιούνται αμοιβή μόνο για τις τρεις πρώτες μέρες της απουσίας τους.

-- Μαθητές τουριστικών σχολών: Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ισχύει, οι μαθητές κάνουν την πρακτική τους άσκηση με το τέλος της σχολικής χρονιάς και για ένα εξάμηνο στα ξενοδοχεία. Οι μαθητές των ΤΕΙ για αυτό το 6μηνο πληρώνονται με το 80% του βασικού μισθού μηνιαία αποζημίωση, οι μαθητές από τις δημόσιες σχολές με 360 ευρώ μηνιαία αποζημίωση, οι μαθητές από τα δημόσια ΙΕΚ δεν παίρνουν τίποτα από τους ξενοδόχους παρά μια αποζημίωση στο τέλος του εξαμήνου από τον ΟΑΕΔ, που δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ μηνιαίως. Και, τέλος, οι μαθητές των ιδιωτικών τουριστικών σχολών παίρνουν επίσης 360 ευρώ μηνιαίως.

Με βάση το νόμο, οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζουν τους μαθητές στον κλάδο Υγείας και για επαγγελματικό κίνδυνο, καθώς και να έχουν βιβλιάριο Υγείας. Οπως μαρτυρούν συνδικάτα ξενοδοχοϋπαλλήλων και σύλλογοι σπουδαστών, όλα αυτά για αρκετούς ξενοδόχους είναι «ψιλά γράμματα». Η κατάσταση με την εκμετάλλευση των μαθητών παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Το παραπάνω βεβαίως νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει συγκεκριμένο πλαφόν μαθητών στα ξενοδοχεία, δηλαδή μπορεί κάποιος ξενοδόχος να πάρει όσους μαθητές θέλει.

Το ΚΚΕ διεκδικεί

Με βάση την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος για τη Νεολαία το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν ώστε:

Για τους εργαζόμενους μαθητές, φοιτητές - σπουδαστές

-- Κανένας νέος έως τα 18 του χρόνια έξω από το δημόσιο σχολείο. Μέτρα αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής, με πολύπλευρη ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας κι άλλες προϋποθέσεις, ώστε οι νέοι και οι νέες να μπορούν να σπουδάζουν χωρίς να χρειάζεται να εργάζονται.

-- Μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, διεκδικούμε για τους εργαζόμενους μαθητές - φοιτητές - σπουδαστές 6ωρη εργασία με αποδοχές οχταώρου, άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων, και ειδικότερα για τους νυχτερινούς μαθητές κατάργηση του 4ου χρόνου, στο πλαίσιο της ριζικής αναδιοργάνωσης της νυχτερινής εκπαίδευσης.

-- Για τις σχολές και τους νέους που κάνουν πρακτική, αυτή να γίνεται με ευθύνη του ιδρύματος, του οργανισμού και του υπουργείου όπου ανήκει η σχολή, οι ώρες της πρακτικής να πληρώνονται και να ασφαλίζονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Να μην αξιοποιούνται οι σπουδαστές σε δουλειές άσχετες με την πρακτική τους.

-- Σε επαγγέλματα που δε χρειάζονται ιδιαίτερη εκπαίδευση μέσα από σχολή, οι νέοι μαθητευόμενοι - εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Μετά το πέρας της μαθητείας, να προσλαμβάνονται σε δουλειές αντίστοιχες με την ειδικότητά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ