Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκρηκτικό κλίμα ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ

Η ευθεία αμφισβήτηση της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου, εκ μέρους του Δ. Αβραμόπουλου, προκαλεί νέες αναταράξεις

Στον «αέρα» βρίσκεται ξανά η διαδικασία για την εκλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ από τη βάση, προκαλώντας αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος και δυναμιτίζοντας το κλίμα ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο.

Η απόρριψη της πρότασης των Δ. Αβραμόπουλου και Π. Ψωμιάδη για τροποποίηση του καταστατικού ώστε να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή του αρχηγού όχι μόνο τα μέλη, αλλά και οι οπαδοί του, πυροδότησε νέες εσωκομματικές εντάσεις, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται η «ηρωική έξοδος» του Δ. Αβραμόπουλου από την κούρσα της διαδοχής, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν στην τρίτη θέση.

Μετά τις χτεσινές εξελίξεις και την ανοιχτή αμφισβήτηση της διαδικασίας από τον Δ. Αβραμόπουλο, παραμένει άγνωστο αν στην συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ το Σάββατο θα κατατεθεί η πρόταση που αφορά την τροποποίηση του καταστατικού για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος ως πρόταση «κοινής αποδοχής» ή θα υπάρξουν ξεχωριστές προτάσεις από τους υποψηφίους, όπως σαφώς υπαινίσσεται ο πρώην υπουργός Υγείας.

Την Κυριακή ο Δ. Αβραμόπουλος είχε στείλει στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής την τελική του πρόταση για το θέμα της εκλογής του προέδρου της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου έχουν και οπαδοί της ΝΔ που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν, χωρίς να έχουν αναγκαστικά την υποχρέωση να γραφτούν ως μέλη.

Εμμένει ο Αβραμόπουλος

Από την πλευρά του ο Δ. Σιούφας προσπάθησε να ακυρώσει ως «εκπρόθεσμη» την πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου, που στο μεταξύ είχε επικροτήσει με δήλωσή του και ο άλλος υποψήφιος Π. Ψωμιάδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι έχει διαμορφωθεί το τελικό κείμενο που θα υποβληθεί στην ΚΕ της ΝΔ το Σάββατο. Σε χτεσινή δήλωσή του, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρει ότι απέστειλε μόλις χτες στον Κ. Καραμανλή «το τελικό κείμενο της πρότασης προς έγκριση από τα μέλη της ΚΕ, η οποία αφορά τα προς αναθεώρηση άρθρα του Καταστατικού, τα σχετικά με την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος», υποστηρίζοντας ότι η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε «κατά πιστή εφαρμογή» της κοινής συμφωνίας των τεσσάρων υποψηφίων που είχε επιτευχθεί στις 16 του μήνα.

Αμεση ήταν η απάντηση του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι το «τελικό κείμενο» της Οργανωτικής Επιτροπής δεν τυγχάνει της ομοφωνίας των υποψηφίων και άρα «δε νομιμοποιείται η Οργανωτική Επιτροπή να την προωθήσει για έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή». Δηλώνει σαφώς ότι εμμένει στην πρότασή του για συμμετοχή και των οπαδών στην ψηφοφορία και υπογραμμίζει ότι «η μόνη νόμιμη πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή θα ήταν ή πρόταση κοινής αποδοχής των υποψηφίων ή προτάσεις ξεχωριστές από την πλευρά των υποψηφίων».

Από την πλευρά του πάντως ο απερχόμενος γραμματέας της ΚΕ Λ. Ζαγορίτης «άδειασε» τον Δ. Αβραμόπουλο, δηλώνοντας (στο «Θέμα 9,89») ότι «εκείνο το οποίο έχουμε συμφωνήσει, τουλάχιστον σε επίπεδο Οργανωτικής Επιτροπής και με βάση τη συμφωνία των 4 υποψηφίων, είναι ότι όποιος δεν είναι μέλος του κόμματος και θα εμφανίζεται προκειμένου να ψηφίσει, θα γίνεται μέλος του κόμματος». Το ίδιο αναφέρεται και στο τελικό κείμενο που εστάλη στον Κ. Καραμανλή.

Αποστάσεις ασφαλείας από την πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου κράτησαν οι Ντ. Μπακογιάννη και Α. Σαμαράς, παραπέμποντας στο κείμενο της συμφωνίας, ενώ συνεργάτες τους άφηναν υπαινιγμούς για κινήσεις που εντάσσονται σε «στρατηγική εξόδου» από την κούρσα διαδοχής. Ο ίδιος πάντως ο Αβραμόπουλος το διαψεύδει διαμηνύοντας ότι θα μείνει μέχρι το τέλος.

Δημοσκοπήσεις και τακτικισμοί

Την ίδια στιγμή ανεβαίνει ο πυρετός της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων για την αρχηγία της ΝΔ, που, με τη βοήθεια και των δημοσκοπήσεων, εμφανίζεται πλέον ως «ντέρμπι» μεταξύ Ντ. Μπακογιάννη και Α. Σαμαρά. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι κατά τη διάρκεια των ομιλιών που εκφώνησαν το Σαββατοκύριακο παρουσίασαν το όραμά τους για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, ομνύοντας ταυτόχρονα στον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» και την πολιτική που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή. Ειδικά η Ντ. Μπακογιάννη, στην προσπάθειά της να «προσεταιριστεί» τους «καραμανλικούς», υπερασπίστηκε μαχητικά την πολιτική που εφαρμόστηκε, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «γνωρίζετε ότι στάθηκα στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή. Στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές. Και ποτέ δε διαχώρισα τη θέση μου από τις αποφάσεις του, ακόμα και όταν ήξερα ότι θα έχουν κόστος».

Μεταξύ των επτά προτάσεων που κατέθεσε «για ένα σύγχρονο και πολυσυλλεκτικό κόμμα» περιλαμβάνεται η 4ετία ως χρόνος θητείας του προέδρου του κόμματος, καθιέρωση προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών και εκπροσώπων στην Αυτοδιοίκηση, θέσπιση κανόνων διαφάνειας όπως «ονομαστικοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των εσόδων και εξόδων του κόμματος», καθώς και καθιέρωση ελέγχου πόθεν έσχες και μεταβολής περιουσιακών στοιχείων για στελέχη του κόμματος από ένα επίπεδο και πάνω. Ο Α. Σαμαράς σηκώνει ψηλά τη σημαία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, υποσχόμενος ότι μπορεί να ενώσει την παράταξη, αλλά και «να ξαναγίνουν οι ιδέες, οι αξίες και οι αρχές μας "μαγνήτης" για την κοινωνία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ