Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης

Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ
Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ
Να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες στον αγροτικό κόσμο ότι θα επιλύσει τα αγροτικά προβλήματα προσπαθεί η κυβέρνηση, αλλά η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Ολα πάνε προς το χειρότερο για τους μικρομεσαίους αγρότες κι αυτή την «κατρακύλα» δεν πρόκειται να τη σταματήσει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η οποία κινείται στον ίδιο αντιαγροτικό ντορό που βάδισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι τιμές παραγωγού παραμένουν στα περσινά εξευτελιστικά επίπεδα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πέφτουν ακόμα πιο κάτω, ενώ το ήδη υπέρογκο κόστος παραγωγής αυξάνεται κι άλλο, οι ισχνές επιδοτήσεις πετσοκόβονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, να δέχεται διαρκώς ισχυρά πλήγματα και να συνεχίζεται ακόμα πιο μαζικά και πιο γρήγορα το ξεκλήρισμά τους.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με τις υποσχέσεις που έδωσε επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θ' αντιμετωπίσει κάποια αγροτικά προβλήματα. Ομως, είναι ολοφάνερο, ότι αυτά δε λύνονται, ούτε με τα 280 εκατομμύρια ευρώ της ΕΕ σε παραγωγούς γάλακτος, για τα οποία δε διευκρινίστηκε, καν, πώς και πού θα δοθούν, ούτε με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 7% στο 11% και την αλλαγή τρόπου υπολογισμού της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου, καθώς δε θα έχει το παραμικρό αντίκρισμα για τους μικροϊδιοκτήτες και μικροπαραγωγούς, ούτε με την ψηφιακή πιστοποίηση του ΟΣΔΕ.

Η προοπτική για τους μικρομεσαίους αγρότες βρίσκεται στην ανάπτυξη του αγώνα, που προϋποθέτει ανασύνταξη, ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με ουσιαστική και σταθερή λειτουργία των αγροτικών συλλόγων, δυνάμωμα της ΠΑΣΥ, που στο στόχαστρο θα έχει τη σύγκρουση και την ανατροπή της ΚΑΠ. Και, βεβαίως, απαιτείται ν' αγωνιστούν από κοινού με το ταξικό κίνημα της εργατικής τάξης και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, στην κατεύθυνση της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου, που θα μάχεται για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής και την προοπτική μιας διαφορετικής οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας, που θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, με βασικό μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που θα λειτουργεί δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις. Αυτή την προοπτική προβάλλει το ΚΚΕ,υπογραμμίζοντας ότι η προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρότασής του είναι η ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και η εφαρμογή της Λαϊκής Οικονομίας.

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να διεκδικήσει:

  • Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων. Αμεσο σταμάτημα όλων των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Αμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.
  • Κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής παραγωγής με εκτέλεση έργων υποδομής, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα, εξυπηρετώντας τη διατροφική αυτάρκεια.
  • Δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες.
  • Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα επιχορηγείται από το κράτος, και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες - κτηνοτρόφους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και πολιτιστικών κέντρων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ