Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ
Οι προτεραιότητες για τις ειδικές μορφές τουρισμού

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το «μελάνι» των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να απαριθμεί από το κείμενο που είχε μπροστά του σχεδόν όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού και είδε το «φως» η πρώτη αναφορά για το τι «πρέπει» να γίνει. Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το ΙΤΕΠ (το οποίο χρησιμοποιούν για την επιστημονική «θωράκιση» των θέσεών τους οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), κρίνει ότι είναι επιβεβλημένη η ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών τουρισμού, όπου η Ελλάδα μπορεί να έχει άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, λόγω της υφιστάμενης υποδομής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Αυτές είναι: Ο θαλάσσιος τουρισμός (κρουαζιέρα, γιότινγκ), λόγω της μεγάλης ακτογραμμής και του πλήθους των νησιών. Επίσης, ο συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός, καθώς και ο πολιτιστικός τουρισμός, είτε αυτόνομα, είτε σε συνδυασμό με άλλες μορφές. Δευτερευόντως θεωρεί ότι μπορεί να ενισχυθεί ο αθλητικός τουρισμός, λόγω των εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τέλος, κρίνει πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί ο χειμερινός τουρισμός.

Το ΙΤΕΠ διαπιστώνει «κατακριτέα για τη χώρα μας έλλειψη πρωτοβουλίας» στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού και «υστέρηση δράσης» τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα. Μέσα από τις επισημάνσεις του προκύπτει για μια ακόμη φορά η διαρκής απαίτηση του τουριστικού κεφαλαίου για πολυποίκιλη υποστήριξη από το κράτος. Αυτό είναι, τελικά, και το κύριο θέμα, όπου καταλήγουν όλες οι μελέτες και οι θέσεις των τουριστικών επιχειρηματιών, καθώς ζητούν ανάπτυξη της προβολής, των συγκοινωνιών, της ασφάλειας, της υγιεινής, γενικότερα των υποδομών με τρόπο που θα εξυπηρετείται πρώτα και κύρια η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, οι ανάγκες «φιλοξενίας», όλο και περισσότερων αλλά και πιο απαιτητικών τουριστών, πρόθυμων για μεγάλες δαπάνες.

Επισημαίνεται στη μελέτη του ΙΤΕΠ ότι ακόμη και το ελληνικό τουριστικό πρότυπο «ήλιος - θάλασσα» πλήττεται από χώρες που το διαθέτουν φτηνότερα, όπως η Τουρκία και η Κροατία. Στον τομέα των ειδικών μορφών τουρισμού, ανταγωνίστριες χώρες είναι οι Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία, Τουρκία, Πορτογαλία. Από αυτές, Ισπανία και Ιταλία είναι «ηγέτες», έχοντας ικανοποιήσει «πλήθος αναγκαίων και ικανών συνθηκών», όπως γήπεδα γκολφ και χιονοδρομικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ