Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΑΜΟΣ
Ενάλιος αρχαιολογικός πλούτος

Για εποπτεία «ρουτίνας» πήγαινε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στη Σάμο... σε αρχαίο ναυάγιο «έπεσε»! Την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκιο της Εφορείας πήγε στη Σάμο προκειμένου να εποπτεύσει τα έργα που γίνονται στο λιμένα Πυθαγορείου για τη μεταφορά των υπολειμμάτων του ναυαγίου «Ταγκαναρόκ» (το πλοίο βυθίστηκε μετά από βομβαρδισμό του το 1943 από τους Γερμανούς, κοντά στο νότιο λιμενοβραχίονα).

Με αυτή την αφορμή και ύστερα από πληροφορίες κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε υποβρύχιος αρχαιολογικός έλεγχος, με αποτέλεσμα, στα βορειοανατολικά του νησιού, να εντοπιστεί φορτίο ναυαγίου με αμφορείς του 3ου αι. π.Χ. Το ναυάγιο, σε βάθος από 25 μέχρι 40 μέτρα σε επικλινή πυθμένα, διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, αν και παρουσιάζει ίχνη μερικής σύλησής του. Στα ανατολικά της Σάμου εντοπίστηκαν, επίσης, σε πολύ μικρό βάθος στο βραχώδη πυθμένα τμήματα αμφορέων και κεράμων από φορτίο αρχαίου ναυαγίου, αχρονολόγητου ακόμα. Ανάλογος έλεγχος πραγματοποιήθηκε και σε δύο σημεία στη νότια Σάμο, όπου εντοπίστηκαν μεμονωμένα όστρακα και τμήματα αμφορέων από τυχαίες απορρίψεις.

Επίσης, ο υποβρύχιος αρχαιολογικός έλεγχος στην περιοχή του Κοκκαρίου εντόπισε κτιριακά κατάλοιπα βυζαντινών χρόνων, στην περιοχή του Αγ. Νικολάου. Τέλος, από την εκβάθυνση του λιμένα Πυθαγορείου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανελκύστηκαν τμήματα αγγείων διαφόρων χρονολογικών και γεωγραφικών προελεύσεων που δείχνουν τη συνεχή χρήση της λιμενικής θέσης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τμήματα μελανόβαφων αγγείων κλασικών χρόνων, στα οποία υπάρχουν εγχάρακτα γράμματα και παραστάσεις υψηλής τέχνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ