Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νομιμοποιούν τη «μαύρη» εργασία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την κοινοτική οδηγία 2008/104 για την ενοικίαση εργαζομένων και την υποτιθέμενη «κοινωνική διαβούλευση» για τις εργασιακές σχέσεις σημειώνεται:

«

Η αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης των εργαζομένων, που προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν ως φιλολαϊκή πολιτική, για να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους, αφορά στην εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ που μετατρέπει το ήδη απαράδεκτο - αντιδραστικό καθεστώς των εργασιακών σχέσεων σε ακόμα χειρότερο. Είναι η οδηγία που αίρει τα όποια εμπόδια και περιορισμούς είχαν οι εργοδότες μέχρι σήμερα από την εθνική εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις.

Λέει ψέματα η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια προστασίας των εργαζομένων στο πλαίσιο της οδηγίας. Με την εφαρμογή της, στην ουσία, νομιμοποιείται πλήρως η μαύρη εργασία. Η εργατική δύναμη όχι μόνο γίνεται ακόμα φθηνότερη, αλλά και εντελώς απροστάτευτη. Ο ενοικιαζόμενος εργαζόμενος παραδίδεται στην πιο άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες ακόμα και για τη ζωή του. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την οδηγία συνδιαμόρφωσαν σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις, ανταποκρινόμενες στο αίτημα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και βάθεμα της εκμετάλλευσης.

Οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είναι τεράστιες. Οπως στήριξαν τη θεσμοθέτηση των ελαστικών μορφών εργασίας και την ενοικίαση των εργαζομένων, έτσι, με διάφορα προσχήματα, προσφέρουν την κάλυψή τους στη γενίκευση και την επέκτασή τους.

Ο εργασιακός μεσαίωνας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της ενοικίασης εργαζομένων δεν μπορεί να πάρει καμία βελτίωση. Μόνο χειρότερος μπορεί να γίνει. Αυτό επιδιώκουν οι μεγαλοκαπιταλιστές σήμερα. Αυτό έχουν αποφασίσει στην ΕΕ με τη συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αυτό προωθεί σήμερα η κυβέρνηση με το νέο κοινωνικό διάλογο - "διαβούλευση" που στήνει.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με μια φωνή: Καμιά εφαρμογή της αντιδραστικής κοινοτικής οδηγίας. Είναι ανήθικο και εξευτελιστικό να ενοικιάζονται εργαζόμενοι. Να καταργηθεί η ενοικίαση εργαζομένων εδώ και τώρα. Καμιά συζήτηση για το πώς θα εφαρμόζεται και πώς θα γενικεύεται η προσωρινή, ελαστική, εργασία.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από την απαίτηση - διεκδίκηση για σταθερή και μόνιμη δουλειά. Σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο χρειάζεται τώρα πιο επιτακτικά και αποφασιστικά να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση κατά των απολύσεων, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ανυπακοή στην πολιτική της ΕΕ και στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εγγυήσεις» για τη διαιώνιση της ευελιξίας (2009-12-11 00:00:00.0)
Η ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ απαίτηση και διεκδίκηση των εργατών (2009-10-30 00:00:00.0)
Στήνουν άθλιο δόκανο στους συμβασιούχους (2009-04-16 00:00:00.0)
Βόμβα μεγατόνων στα δικαιώματα των εργαζομένων (2006-01-29 00:00:00.0)
Ρεσιτάλ κοροϊδίας και απανθρωπιάς (2004-03-18 00:00:00.0)
Δηλώσεις υποταγής και εμπαιγμού (2004-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ