Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βήμα βήμα στήνουν σκηνικό «καμένης γης»

Τη σύσταση επιτροπής για τη διενέργεια δημοσιονομικής απογραφής, όπου το «πάνω χέρι» θα το έχουν φορείς του κεφαλαίου, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών

Στα βήματα της κυβέρνησης της ΝΔ κινείται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία μεθοδικά στήνει σκηνικό «καμένης γης» και της «δημοσιονομικής εκτροπής». Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε χτες τη σύσταση επιτροπής, με συμμετοχή εκπροσώπων του κεφαλαίου και της ΓΣΕΕ, η οποία θα αναλάβει τη διενέργεια δημοσιονομικής απογραφής, ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της, μέσω της παράδοσης σχετικού πορίσματος, ως το τέλος του έτους.

Με δεδομένο ότι η εικόνα που θα προκύψει και από τη νέα δημοσιονομική απογραφή θα είναι «μαύρη» - στην κατεύθυνση αυτή, από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών έχει ξεκινήσει ένας ολόκληρος βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με στόχο να προλειανθεί το έδαφος - ώστε να δικαιολογηθεί το νέο επιθετικό πρόγραμμα πολυετούς λιτότητας που επεξεργάζεται ήδη και προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόγραμμα που θα πλήξει και πάλι τα λαϊκά στρώματα. Επί της ουσίας πρόκειται για επανάληψη του έργου που διαδραματίστηκε μετά τις εκλογές του 2004, μόνο που σήμερα έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι, με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και τη ΝΔ στην αντιπολίτευση.

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε χτες με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο. Κίνηση καθόλου τυχαία, δεδομένου ότι, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, η Τράπεζα της Ελλάδας λειτουργεί ως θεματοφύλακας, εγγυητής και εισηγητής πολιτικών επιλογών που επιδιώκουν την κατοχύρωση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικής θέσης του «ελληνικού» κεφαλαίου.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι ζητήθηκε η συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να γίνουν μία σειρά από κινήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων και η διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και στα δημόσια οικονομικά. Ανέφερε επίσης, ότι στα πλαίσια αυτά θα δημιουργηθεί μία «ανεξάρτητη επιτροπή» σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, με συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΟΒΕ (επιστημονικός φορέας του ΣΕΒ), το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, από το ΚΕΠΕ, ενώ θα ζητηθεί να υπάρξει εκπροσώπηση και από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Δηλαδή ο προσδιορισμός της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής θέσης της χώρας ανατίθεται στους εκπροσώπους του κεφαλαίου και στην - ανυπόληπτη στη συνείδηση των εργαζομένων - ΓΣΕΕ... Το δε πόρισμα που θα συντάξουν - στο οποίο θα υπάρχουν προτάσεις αντιμετώπισης της κατάστασης - θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση σαν οδηγός για την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής...

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ το σχέδιο νόμου για την αυτονομία της στατιστικής υπηρεσίας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ