Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέοι διεκδικητές στο «φιλέτο» της πρόληψης

Πελάτες σε ιδιωτικές κλινικές στέλνει τους ασφαλισμένους η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Ενας ακόμα κρίκος στη συμμαχία τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και επιχειρήσεων Υγείας που διεκδικούν το «φιλέτο» της πρόληψης στο πλαίσιο των αναμενόμενων ανατροπών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) προστέθηκε με τη χτεσινή ανακοίνωση του «Προγράμματος Υπηρεσιών Υγείας» από τη HSBC - πρόκειται για διεθνή χρηματοοικονομικό όμιλο - και τον Ομιλο της «Ευρωκλινικής».

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Feel Good» και είναι ένας καταθετικός λογαριασμός για δυο χρόνια για το άνοιγμα του οποίου χρειάζονται 80 ευρώ για κάθε άτομο και, επιπλέον, 40 ευρώ για τους συνδικαιούχους του λογαριασμού. Οσοι κάνουν χρήση του λογαριασμού θα έχουν, κυρίως, εκπτώσεις 15-20% σε κάποιες εξετάσεις που θα γίνουν στην «Ευρωκλινική». Βέβαια οι εκπτώσεις αυτές θα γίνονται με βάση το «βασικό κατάλογο τιμών» που διαμορφώνει κάθε ιδιωτική κλινική και οι οποίες δεν έχουν «καμιά σχέση με το δημόσιο τιμολόγιο». Μ' άλλα λόγια οι ασθενείς μετατρέπονται εν σειρά σε πελάτες των τραπεζών και των ιδιωτικών κλινικών για να μπορέσουν - και μάλιστα με όρους άγριας αγοράς - να έχουν υπηρεσίες υγείας, που θα έπρεπε να προσφέρονται δωρεάν από το κράτος.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο όνομα του να προσελκύσουν πελάτες διαμορφώνουν τιμολόγια στη λογική του ανταγωνισμού. Ετσι τον περασμένο Απρίλη είχε ανακοινωθεί άλλο, παρόμοιο πρόγραμμα, από άλλες συμπράξεις τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών που θα είχε λίγο «ακριβότερο» τιμολόγιο. Δηλαδή το αγαθό της υγείας μπαίνει κατευθείαν στη ζυγαριά των κερδών.

Για την επίτευξη των κερδών οι επιχειρήσεις Υγείας δε φείδονται εξόδων: Η «Ευρωκλινική», λόγου χάρη, γι' αυτό το σκοπό έκανε επενδύσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ που αφορούν σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ανακαίνιση των κλινικών. Στους σχεδιασμούς της, σύμφωνα με στελέχη της, είναι -μεταξύ των άλλων- η δημιουργία ενός κέντρου μαστού που θα έχει τη δυνατότητα, αμέσως μετά τη διάγνωση κάποιων επώδυνων καταστάσεων, να μπορούν να προχωρήσουν μέχρι και σε άμεση χειρουργική επέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ