Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιάζει με διαρροές για «πολιτική επιστράτευση»

Το ενδεχόμενο συζητήθηκε στην προχτεσινή διυπουργική σύσκεψη και στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο

Ακόμα και το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης των λιμενεργατών αφήνει ανοιχτό η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να χτυπήσει τον απεργιακό τους αγώνα. Στο ίδιο πνεύμα δεν αποκλείει και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία στο λιμάνι. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η προηγούμενη της ΝΔ έχουν πλούσιο ιστορικό στη χρήση του αντιδραστικού μέτρου της επιστράτευσης, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών το 2002 (ΠΑΣΟΚ) και το 2006 (ΝΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι αποφασίσουν παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους. Είναι ενδεικτικό ότι χτες στελέχη από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενώ αρχικά υποστήριζαν ότι στις προθέσεις και στις σκέψεις της κυβέρνησης δεν είναι να «σκληρύνει τη στάση της», σημείωναν με έμφαση ότι «το κράτος έχει όλα τα εργαλεία και ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο στα χέρια του», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό της απεργίας με κάθε μέσο.

Πληροφορίες θέλουν το θέμα να τέθηκε και στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συζητήθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, των αρμόδιων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τέθηκε και το θέμα της επιστράτευσης των λιμενεργατών. Επίσης, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υπάρχει πάντα το σενάριο της δημιουργίας απεργοσπαστικών μηχανισμών μέσω της ενεργοποίησης των λιμανιών του Λαυρίου και της Ελευσίνας, σε περίπτωση συνέχισης της απεργίας.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, με συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν «εξετάζει προς το παρόν» την πολιτική επιστράτευση, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ενεργοποίησή της αν συνεχιστεί η απεργία, προσθέτοντας αποκαλυπτικά ότι «υπάρχει και μια Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία πρέπει να απολογούμαστε για τη σύμβαση». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «εκτονωθεί» η κατάσταση στο λιμάνι προκειμένου - όπως ανέφερε - «να περιφρουρήσουμε τη νομιμότητα και τη δυναμική της αγοράς», όπως απαιτούν οι εμποροβιομήχανοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ