Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Συζήτηση, χωρίς προσδοκίες, της έκθεσης για τη Γάζα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Μέχρι αργά χτες συνεχιζόταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας η συζήτηση σχετικά με την έκθεση Γκόλντστοουν, όπου αναφέρεται η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της εισβολής του στη Γάζα, στις αρχές του χρόνου και ζητάται η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας τόσο από το ισραηλινό στράτευμα όσο και από τη «Χαμάς» για τις εκτοξεύσεις της ρουκετών κατά ισραηλινών πόλεων. Οι αραβικές χώρες, αλλά και το Κίνημα των Αδεσμεύτων επιδιώκουν να υιοθετηθεί.

Αντίθετα, η αμερικανική βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσε την αμερικανική εκπροσώπηση στον ΟΗΕ, αλλά και τον Πρόεδρο Ομπάμα να μην την υιοθετήσει. Η ισραηλινή ηγεσία, από την πλευρά της, άρχισε, ήδη, εκτεταμένη διπλωματική εκστρατεία «λάσπης» κατά της έκθεσης με επαφές με ξένους διπλωμάτες και διαρροές που υπενθυμίζουν ότι «όσα έπραξε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, τα πράττουν διαρκώς αμερικανικά, βρετανικά και άλλα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και αλλού...».

Επιμένει η Κλίντον, αλλά...

Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο συναντήθηκε, χτες, σε μια έκτακτη στάση στο Κάιρο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κλίντον, ανεπιτυχώς προς το παρόν, επιδιώκει να αναστρέψει την αρνητική αραβική αντίδραση στην εκτίμησή της ότι «η ισραηλινή πρόταση για μερικό περιορισμό είναι θετικό βήμα». Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου επέμενε στην αναγκαιότητα «εποικιστικού παγώματος».

Από την άλλη, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ «τάραζε τα νερά», υπογραμμίζοντας ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, τότε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εποικισμοί δεν αφήνουν γη για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Αρα, θα πρέπει να επικεντρώσουμε στην προσπάθεια για ένα κράτος με ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες». Η πρόταση για κοινό κράτος εκφράζει μια μειοψηφική τάση κυρίως στην παλαιστινιακή σκηνή, αλλά εκτιμάται ότι ο Ερακάτ θέλησε, ακραίως, να εκφράσει απογοήτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ