Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων στα Βαλκάνια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Αυξημένη ανησυχία επικρατεί στα Βαλκάνια για τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων της «νέας γρίπης», αλλά και εξαιτίας της (σε ορισμένες περιπτώσεις) καθυστέρησης στην έναρξη των εμβολιασμών κατά της νόσου.

Χτες, στη Σερβία, το δεύτερο θύμα της γρίπης των χοίρων έγινε μία 32χρονη, μητέρα δύο παιδιών, που απεβίωσε, απ' το Κρούσεβατς. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα πριν μία βδομάδα και κόλλησε την ασθένεια απ' το μεγαλύτερο γιο της.

Στη Σερβία έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 περίπου 170 άτομα, ενώ καθημερινά προστίθενται περίπου 20 νέα κρούσματα, εξαιτίας της αιφνίδιας επιδείνωσης του καιρού. Μάλιστα, χτες το σερβικό υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να παρατείνει τις φθινοπωρινές σχολικές διακοπές για τέσσερις ημέρες και έτσι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 12 Νοέμβρη.

Η ραγδαία εξάπλωση της «νέας γρίπης» και η είδηση ότι τα πρώτα εμβόλια κατά της νόσου θα αρχίσουν να έρχονται το Γενάρη, προκαλεί ανησυχία στον πληθυσμό. Στα φαρμακεία δεν υπάρχουν πλέον μάσκες, αντισηπτικά για το πλύσιμο των χεριών και βιταμίνες που προστατεύουν από ιούς.

Στην Τουρκία, τέσσερις άνθρωποι (ένα αγοράκι 5 ετών, δύο γυναίκες 24 και 31 ετών, ένας 55χρονος) πέθαναν απ' τη «νέα γρίπη», με αποτέλεσμα επισήμως τα θύματα της ασθένειας να ανέρχονται πλέον σε 15.

Τέλος, στη Ρουμανία, ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου διαβεβαίωσε το λαό της χώρας του ότι οι υγειονομικές αρχές μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά της «νέας γρίπης» εφόσον οι ασθενείς γνωστοποιήσουν εγκαίρως την κατάσταση της υγείας τους. Στη Ρουμανία έχουν επιβεβαιωθεί 672 κρούσματα της «νέας γρίπης», 97 εκ των οποίων το τελευταίο 24ωρο. Η εκστρατεία εμβολιασμού αναμένεται να αρχίσει στις 26-27 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ