Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Ιμπεριαλιστικά «παιχνίδια» στον Καύκασο

Ολο και πιο ρευστή γίνεται η κατάσταση στον Καύκασο, με αιχμή αυτή τη φορά το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της επαρχίας του Αζερμπαϊτζάν, που κατοικείται από Αρμένιους και η οποία έχει κηρύξει την «ανεξαρτησία» της από το 1991.

Οπως ανακοίνωσε στις 3 Οκτώβρη η επίσημη ηλεκτρονική σελίδα του κόμματος της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν «Yeni Musavat», η Ουάσιγκτον στην ουσία επέδωσε τελεσίγραφο στο Αζερμπαϊτζάν πως εάν η χώρα «επιχειρήσει πολεμικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τότε οι ΗΠΑ θα αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του». Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ισχυριζόταν ακόμη πως αυτή η αμερικανική προειδοποίηση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Τίνα Καϊντάνοφ, βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο Αζερμπαϊτζάν, ως απάντηση σε φιλοπόλεμες δηλώσεις που κάνουν συχνά τον τελευταίο καιρό οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη λύση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Μπακού, που με δήλωσή της διαψεύδει το «τελεσίγραφο» και κάνει λόγο για δηλώσεις της Τίνα Καϊντάνοφ που παραποιήθηκαν, αφού η ίδια είχε δηλώσει πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση του ζητήματος».

Να σημειώσουμε πως τον Αύγουστο ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Ρωσία Πολάντ Μπουλμούλογλι δήλωσε πως εάν το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ δε θα λυθεί μέσω των διαπραγματεύσεων και εάν η Ρωσία δε βοηθήσει να διακανονίσει τη σύγκρουση, τότε το Μπακού θα αρχίσει «τον εξαναγκασμό στην ειρήνη». Ο Πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Μπάκο Σαακιάν, χαρακτήρισε τη δήλωση του πρέσβη ως μέθοδο της ψυχολογικής πίεσης και προειδοποίησε πως είναι έτοιμος για την απόκρουση μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η πολεμική ρητορική του Μπακού συνδέεται με το ότι σήμερα στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, (που γίνονται με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας) δεν εξετάζεται το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν, όπως απαιτεί ο Πρόεδρος της χώρας αυτής, Ιλχάμ Αλίεφ.

Είναι φανερό, πως ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ «αναζωπυρώνεται», ενώ γίνεται όλο και πιο έντονη η εμπλοκή στην περιοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Γαλλία θα παραδώσει εξοπλισμούς στην Αρμενία (2023-10-05 00:00:00.0)
Η «Δημοκρατία του Αρτσάχ» θα πάψει να υπάρχει από 1η Γενάρη (2023-09-29 00:00:00.0)
Συμφωνία εκεχειρίας με πλήρη αφοπλισμό των αυτονομιστών Αρμενίων (2023-09-21 00:00:00.0)
Αυξάνεται η ένταση στα σύνορα, κρίσιμη η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (2023-09-15 00:00:00.0)
Στρατιωτική παρέλαση στο Αζερμπαϊτζάν για την έκβαση της σύγκρουσης (2020-12-10 00:00:00.0)
Προχωρά η εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας» (2020-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ