Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «Τζενεράλ Μότορς»... δεν πουλάει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Οργή στη Γερμανία και ανακούφιση στη Βρετανία προκάλεσε η απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας «Τζενεράλ Μότορς» («General Motors» - GM) να διατηρήσει τον τομέα της «Opel -Vauxhall» αντί να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών στην καναδική εταιρεία «Magna», βάζοντας έτσι ένα τέλος σε μια αβεβαιότητα πολλών μηνών.

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι λυπάται για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «General Motors» να κρατήσει την «Opel» και ότι «θεωρείται μη αποδεκτή». Επίσης τα γερμανικά συνδικάτα χαρακτήρισαν την απόφαση «απολύτως μη αποδεκτή» και ήδη, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Γερμανία ανέμενε ότι η GM θα κατέβαλε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτήσεις που είχαν χορηγήσει οι γερμανικές κρατικές τράπεζες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν έχει καμία σχέση με την αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors» και την απόφαση της να μην πωλήσει τη θυγατρική της «Opel».

  • Η κινεζική κυβέρνηση έδωσε τελικά το πράσινο φως στα σχέδια της «Walt Disney» να κατασκευάσει ένα από τα θεματικά της πάρκα στη Σαγκάη, ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές και η γνωστή αμερικανική εταιρεία.
  • Την πώληση των αμερικανικών της πετρελαϊκών χαρτοφυλακίων στην κινεζική κρατική εταιρεία CNOOC ανακοίνωσε χτες η νορβηγική ενεργειακή «Statoil», μια κίνηση που σηματοδοτεί το πρώτο βήμα της Κίνας για την είσοδό της στην αγορά ενέργειας των ΗΠΑ. Η πώληση αφορά περιορισμένο μερίδιο σε 4 άδειες εξερεύνησης που είχε πάρει η «Statoil» το 2007 και το 2008 για θαλάσσια κοιτάσματα στον Κόλπο του Μεξικού.
  • Κατά 2,4% εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί το 2010 η τρικλίζουσα οικονομία της Ιρλανδίας, ρυθμός πολύ χειρότερος από τις προηγούμενες προβλέψεις για 1,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ