Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Χρονίζοντα τα προβλήματα των καλαθοσφαιριστών

Η «μαύρη» εργασία, η έλλειψη στοιχειωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι δύο από τα θέματα που χρόνια απασχολούν και δεν λύνονται μ' ευθύνη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Σημαντικά προβλήματα των καλαθοσφαιριστών, όπως η «μαύρη» εργασία, η απουσία έστω και στοιχειώδους ασφαλιστικής κάλυψης κ.ά., αλλά και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με την χρόνια αδιαφορία τους, αναδεικνύει (και) στην Βουλή το ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση - προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λομβέρδο - υπό τον τίτλο: «Εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα των Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών». Την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Πρωτούλης, Γιώργος Μαυρίκος, Λιάνα Κανέλλη, Σοφία Καλαντίδου.

Στο κείμενο της Ερώτησης, αναφέρεται: «Σύμφωνα με τον ΠΣΑΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών) τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του χρονίζουν, όπως και η αδράνεια από πλευράς του κράτους. Το καθεστώς της μαύρης εργασίας για πολλούς παίκτες, το ότι δε δηλώνονται ως εργαζόμενοι στην Εφορία και στο ΙΚΑ και δεν έχουν τα στοιχειώδη ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι προβλήματα που έχουν κοινοποιηθεί πολλές φορές από πλευράς του Συνδέσμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ υπάρχει, εδώ και ένα χρόνο περίπου, συμφωνία του ΠΣΑΚ με το υπουργείο για την άμεση κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας που αφορά το καθεστώς της Α2, δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Τα μέλη του ΠΣΑΚ με απόφαση της ΓΣ διεκδικούν αιτήματα που αφορούν την εργασιακή τους προοπτική αφού οι υποχρεώσεις τους με τις ομάδες είναι καθημερινές πρωί - απόγευμα και πολλοί από αυτούς συντηρούν οικογένειες. Πέρα από ένα μικρό αριθμό παικτών με καλές αμοιβές, η πλειοψηφία των παικτών είναι όμηροι στις ορέξεις των επαγγελματικών ομάδων και των εκπροσώπων τους.

Αιτήματα όπως το δικαίωμα της μετακίνησής τους σε άλλη ομάδα όταν είναι απλήρωτοι προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα, η απαγόρευση μεταγραφών σε ομάδες που δεν έχουν εξοφλήσει τα δεδουλευμένα στους υπάρχοντες αθλητές, η επίλυση του ασφαλιστικού, το θέμα του αριθμού των ξένων αθλητών κ.ά. αποτελούν ζητήματα που η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση. Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΠΣΑΚ προβάλλουν διεκδικήσεις που αφορούν την ρύθμιση οικονομικών υποχρεώσεων απέναντί τους και την προστασία των παικτών από την ασυδοσία των ομάδων - επιχειρήσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός πώς θα αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση. Εάν θα ικανοποιήσει τα αιτήματα που αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά κυρίως ζητήματα των αθλητών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ