Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Επικίνδυνες ελλείψεις εν μέσω πανδημίας

Διαχρονικά κλειστές μένουν 150 δημόσιες κλίνες

Θα μπορούσαν να σωθούν 3.400 ζωές ασθενών το χρόνο αν λειτουργούσαν όσες πλήρως εξοπλισμένες κλίνες είναι κλειστές, τονίζουν οι επιστήμονες
Θα μπορούσαν να σωθούν 3.400 ζωές ασθενών το χρόνο αν λειτουργούσαν όσες πλήρως εξοπλισμένες κλίνες είναι κλειστές, τονίζουν οι επιστήμονες
Σταθερά κλειστές, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παραμένουν 150 δημόσιες και πλήρως εξοπλισμένες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δηλαδή το ένα τέταρτο των δημόσιων κλινών της χώρας, όταν καθημερινά στις λίστες αναμονής για κλίνη ΜΕΘ βρίσκονται 30 - 40 πολυτραυματίες και σοβαρά πάσχοντες. Οι τεράστιες ελλείψεις γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες, με δεδομένο ότι το ήδη υπερκορεσμένο σύστημα επείγουσας ιατρικής και εντατικής φροντίδας θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τους ασθενείς απ' τη νέα γρίπη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε ενδεχόμενη κορύφωση της πανδημίας θα χρειαστούν 100 - 450 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), ενόψει του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρείας που ξεκινάει σήμερα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

  • Διαχρονικά παραμένουν κλειστές το 20% - 25% των κλινών ΜΕΘ της χώρας (150 απ' τις 600), κύρια εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης γιατρών και εξοπλισμού.
  • Για να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ απαιτούνται περίπου 1.000 νοσηλευτές. Ομως αντί να ανοίγουν τα κλειστά κρεβάτια κλείνουν και ήδη λειτουργούντα, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Χρειάζονται 6 νοσηλευτές ανά κλίνη ΜΕΘ, αλλά στην πράξη υπάρχουν 2,7.
  • Σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά δεδομένα, για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας θα έπρεπε να υπάρχει τριπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ, δηλαδή 1.450 κλίνες. Οι εντατικολόγοι μάλιστα εκτιμούν ότι αν λειτουργούσαν οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ θα μπορούσαν να νοσηλευτούν επιπλέον 4.500 ασθενείς και να σωθούν 3.400 ασθενείς το χρόνο (σε κάθε κλίνη ΜΕΘ νοσηλεύονται κατά μέσο όρο 30 ασθενείς το χρόνο και σώζονται το 75%, δηλαδή 22 - 25 ασθενείς).
  • Οι ελλείψεις αυτές αποτελούν το καλύτερο πεδίο ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα που επενδύει έχοντας εξασφαλισμένη την κερδοφορία του στον ευαίσθητο τομέα. Το 7,4% των κλινών των ιδιωτικών κλινικών είναι εντατικής θεραπείας, ενώ στο δημόσιο τομέα είναι μόλις 2%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, απ' τη νέα γρίπη αναμένεται να νοσήσουν 1 - 2 εκατομμύρια του πληθυσμού της Ελλάδας, απ' τους οποίους το 0,1% - 0,2% θα χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο και το 15% - 20% θα χρειαστεί να μπουν σε ΜΕΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ