Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2010
Προϋπολογισμός βίαιης αναδιανομής εισοδήματος
  • Νέα αύξηση στους έμμεσους και ειδικούς φόρους, που επιβαρύνουν κύρια τα λαϊκά νοικοκυριά
  • Αγριο «μαχαίρι» στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και στη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Το χαρακτηρισμό του πλέον σκληρού και επιθετικού, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, προϋπολογισμού των τελευταίων χρόνων διεκδικεί ο προϋπολογισμός για το 2010, το προσχέδιο του οποίου δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για προϋπολογισμό βίαιης αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των συμφερόντων της ολιγαρχίας, ο οποίος λειτουργεί ως όχημα μετακύλισης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά. Με προβλεπόμενη μηδενική αύξηση του ΑΕΠ και για το 2010, ένδειξη ότι η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, στο σκέλος των εσόδων υιοθετεί τις γνωστές πρακτικές της φορολεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων, τα οποία οδηγούνται σε περαιτέρω συρρίκνωση. Αντίθετα, η φορολογία των επιχειρήσεων - μόλις 3,5 δισ. ευρώ - μειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων. Ενδεικτικό είναι ότι ο φόρος των επιχειρήσεων σε σχέση με τους φόρους των φυσικών προσώπων ανέρχεται μόλις στο 31%! Σε κάθε 10 ευρώ φόρο που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, για τις επιχειρήσεις αναλογούν μόλις 3 ευρώ! Μετά τις ληστρικές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χτες και αυξήσεις 10% στους ειδικούς φόρους σε ποτά, τσιγάρα, ενώ επιφυλάχτηκε για αυξήσεις, μέσα στο 2010, και στη φορολογία πετρελαιοειδών.

Στο σκέλος των δαπανών, για πρώτη ίσως φορά από τη μεταπολίτευση, προβλέπεται συρρίκνωση των πρωτογενών δαπανών (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις, κλπ.) ακόμα και σε ονομαστικά επίπεδα! Η σκληρή λιτότητα ρίχνει τη σκιά της στην εισοδηματική πολιτική, καθώς για μισθούς και συντάξεις προβλέπεται ονομαστική αύξηση 1,5%. Μεγάλες περικοπές γίνονται στις δαπάνες επιχορηγήσεων, περίθαλψης, κοινωνικής προστασίας, μηδενικές είναι οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ, στα επιδόματα πολυτέκνων.

Ενας βαθιά ταξικός, αντιλαϊκός προϋπολογισμός δε θα στεκόταν στο ...ύψος των περιστάσεων αν δε συνοδευόταν και από το αναγκαίο πρόγραμμα «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που αποσκοπεί στην ανάκτηση και αναβάθμιση της ανταγωνιστικής θέσης του κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, ενώ τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει σε όλα τα μέτωπα την επίθεση σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Στέλνει έτσι μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις ...αγορές ότι είναι αποφασισμένη να ...ανατάξει την οικονομία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης και αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η κατεύθυνση και ο προσανατολισμός του κρατικού προϋπολογισμού του 2010 επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ για το ρόλο που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Από τη σκοπιά αυτή, μόνο ως ειρωνεία μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός αποσκοπεί στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων...

Στοιχεία του Προϋπολογισμού

Ο νέος τακτικός προϋπολογισμός, σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, προβλέπει καθαρά έσοδα αυξημένα κατά 9% (4,5 δισ. περισσότερα από το 2009), τα οποία θα ανέλθουν στα 53,7 δισ. ευρώ. Οι δε δαπάνες του προβλέπεται να συρρικνωθούν κατά 1,4% και να ανέλθουν στα 70,4 δισ. ευρώ. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 67,4% και να ανέλθουν στα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες εμφανίζουν αύξηση 8,4%, φτάνοντας στα 10,3 δισ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 23,2 δισ. ευρώ, ή στο 9,5% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 29,4 δισ. ευρώ ή 12,3% του ΑΕΠ το 2009. Αν στα στοιχεία αυτά προσθέσουμε τα οικονομικά αποτελέσματα των ΟΤΑ, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, των ΝΠΔΔ, τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα εξοπλιστικά προγράμματα, τότε προκύπτει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το κατά Μάαστριχτ έλλειμμα, το οποίο για το 2009 διαμορφώθηκε στο 12,7% του ΑΕΠ και για το 2010 προβλέπεται να μειωθεί στο 9,4% του ΑΕΠ.

Τα έσοδα

Τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,2%, στα 56,9 δισ. ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερη, 8,9%, είναι η αύξηση των άμεσων φόρων, με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων να αυξάνεται κατά 4,4%, στα 11,7 δισ. ευρώ, αλλά το φόρο νομικών προσώπων να μειώνεται κατά 7,2%, στα 3,5 δισ. ευρώ. Οι φόροι στην περιουσία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 82,1%, στα 865 εκατ. ευρώ, λόγω επαναφοράς των φόρων κληρονομιάς και γονικών παροχών, αλλά και του ΦΜΑΠ.

Οι έμμεσοι φόροι, οι φόροι που πληρώνονται κατ' εξοχήν από τους εργαζόμενους, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6%, στα 30,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στους φόρους συναλλαγών προβλέπεται αύξηση 4,1% με το ΦΠΑ να αυξάνεται κατά 5,3%. Οι φόροι κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,8%(!) με το φόρο ταξινόμησης οχημάτων να αυξάνεται κατά 20,7%, το φόρο πετρελαιοειδών κατά 4%, το φόρο καπνού - ποτών κατά 11,5%.

Οι δαπάνες

Οι ονομαστικές δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις αυξάνονται μόλις 3,5%, οι οποίες μεταφράζονται σε ονομαστική αύξηση μισθών και συντάξεων κατά 1,5%! Για την κεντρική διοίκηση (υπουργεία) η αύξηση ανέρχεται σε 3,8% και για τα νοσοκομεία, ιδρύματα Πρόνοιας κλπ. μόλις στο 1%. Ενδεικτικό είναι ότι οι εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ μειώνονται κατά 3,7%.

Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία μειώνονται κατά 8,4%(!) με τις δαπάνες περίθαλψης να αυξάνονται κατά 2,3% και τις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων να μειώνονται κατά 10,3%! Η επιχορήγηση στο ΙΚΑ μειώνεται κατά 5,8%, για το ΝΑΤ προβλέπεται μηδενική μεταβολή, στον ΟΑΕΕ μειώνονται κατά 44,4%.

Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μειώνονται κατά 5,9%. Ειδικότερα στο ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων δημοσίου) προβλέπεται μηδενική μεταβολή, το επίδομα πολυτέκνων αυξάνεται κατά 0,6%(!), ενώ καταργείται το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (το είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ) που το 2009 είχε χρηματοδοτηθεί με 350 εκατ. ευρώ. Αν δηλαδή αφαιρέσουμε και αυτά τα ποσά, τότε το επίδομα στις ασθενείς κοινωνικές ομάδες περιορίζεται στα 700 εκατ. ευρώ, από 1,6 δισ. ευρώ που είχαν υποσχεθεί αρχικά.

Οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες μειώνονται κατά 8,5%, με τις επιχορηγήσεις συγκοινωνιακών φορέων να μειώνονται κατά 4,1%. Οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίζονται κατά 24,3%. Εν συνόλω οι πρωτογενείς δαπάνες μειώνονται κατά 2,7% και ανέρχονται στα 57,486 δισ. ευρώ. Οι τόκοι για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους ανέρχονται στα 12,950 δισ. ευρώ και τα εξοπλιστικά προγράμματα ανέρχονται στα 2,700 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ