Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
«Πόλεμος» δηλώσεων Σ. Αραβίας - Ιράν

Στο στόχαστρο περιφερειακών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων η περιοχή

Οι μάχες συνεχίζονται στην Υεμένη
Οι μάχες συνεχίζονται στην Υεμένη
ΣΑΝΑ'Α - ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Σ. Αραβίας - Ιράν διά μέσου του πεδίου μαχών της βόρειας Υεμένης, στο οποίο εδώ και βδομάδες μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ σιιτών ενόπλων της φυλής Χούθι και κυβερνητικών στρατευμάτων. Δεικτικά είναι τα σχόλια του αραβικού Τύπου, που μιλά για προκλητική παρέμβαση της Τεχεράνης, ιδιαίτερα όταν σχεδόν επισήμως έχει παραδεχτεί τις στενές διασυνδέσεις της με σιιτικές ή όχι οργανώσεις σε άλλες χώρες της περιοχής.

Είναι φανερό ότι λόγω της στρατηγικής της θέσης στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας και των πλούσιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων, η Υεμένη έχει μπει στο στόχαστρο περιφερειακών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί προσφέρθηκε «να βοηθήσει η χώρα του την υεμενίτικη κυβέρνηση στην αποκατάσταση της ασφάλειας», συμπληρώνοντας ότι είναι αναγκαία μια «συλλογική προσπάθεια» και ότι «οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ωφελεί τους εχθρούς των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών». Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προχτεσινή παρέμβαση Μοτακί, όπου εκτιμούσε ότι «στα τεκταινόμενα δε θα πρέπει να παρεμβληθεί κανένα τρίτο μέρος, ούτε για να βοηθήσει, ούτε για να στηρίξει κάποιο από τα εμπλεκόμενα μέρη». Η ιρανική «προσφορά» απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την υεμενίτικη κυβέρνηση, που μίλησε για «εθνικό ζήτημα» και απέρριψε κάθε «ξένη ανάμειξη», ακόμη και υπό τη μορφή «προστασίας».

Αποστάσεις από την Τεχεράνη προσπάθησαν να πάρουν και οι σιίτες ένοπλοι της φυλής Χούθι. Ο στρατιωτικός ηγέτης τους Αμπντούλ Μάλικ αλ Χούθι υποστήριζε ότι δεν υπάρχει σχέση με το Ιράν και επισήμαινε ότι «η σύγκρουση δεν έχει δογματικό (θρησκευτικό) χαρακτήρα, αλλά σκοπός είναι η ανατροπή της πολιτικής, οικονομικής και θρησκευτικής περιθωριοποίησης της φυλής Χούθι στο βορρά». Κατηγόρησε τη Σ. Αραβία ότι συνεχίζει να βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές εντός Υεμένης και ότι επιδιώκει να δημιουργήσει «μια ντε φάκτο νεκρή ζώνη κατά μήκος των συνόρων εντός του υεμενίτικου εδάφους». Επανέλαβε, επίσης, ότι υπάρχει πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ του σαουδαραβικού και του υεμενίτικου στρατού.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι, από την άλλη, επέμεναν ότι οι επιχειρήσεις τους περιορίζονται εντός του εδάφους τους και ότι συνεχίζονται προκειμένου ν' ασφαλίσουν τα σύνορα. Οι αρχές της σαουδαραβικής επαρχίας Τζιζάν προανήγγειλαν αποζημιώσεις για όλες τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν λόγω των επιχειρήσεων στα σύνορα. Ο ΟΗΕ, από την άλλη, ανεβάζει τον αριθμό των εκτοπισμένων στο υεμενικό έδαφος σε τουλάχιστον 175.000 αμάχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ