Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μεγαλώνει η στρατιά των ανέργων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η «λαιμητόμος της ανεργίας» εξακολουθεί να «παίρνει κεφάλια» εργαζομένων, ενώ οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Προς επιβεβαίωση των εκτιμήσεων χτες, η Lloyds που διασώθηκε με λεφτά των Βρετανών φορολογουμένων, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει άλλους 5.000 εργαζόμενους στη Βρετανία από τους οποίους οι 2.600 καλύπτουν μόνιμες θέσεις εργασίας - οι υπόλοιπες αφορούν προσωρινά απασχολούμενους και εργαζόμενους στο εξωτερικό. Οι μερικώς κρατικοποιημένες τράπεζες Royal Bank of Scotland και HSBC ανακοίνωσαν, επίσης, την προηγούμενη βδομάδα την κατάργηση περισσότερων από 5.400 θέσεων εργασίας. Επίσης, σε μείωση του προσωπικού της κατά 9% διεθνώς ή 680 εργαζομένους, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η εταιρεία λογισμικού Adobe Systems, γνωστή από το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας Photoshop και το πρόγραμμα ανάγνωσης αρχείων Acrobat.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ ανέφερε ότι η «επίμονα» υψηλή ανεργία απειλεί να προκαλέσει σημαντικές αθετήσεις αποπληρωμής δανείων και πτώση της κατανάλωσης την επόμενη χρονιά, δυσκολεύοντας την οικονομία των ΗΠΑ. Ο Ζέλικ προειδοποίησε μάλιστα ότι το υψηλό ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ, που ανήλθε στο 10,2% τον Οκτώβριο (υψηλό 26ετίας), θα παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα και για το 2010.

Στην Φινλανδία πάνω από 1.600 εργάτες στα ναυπηγεία «STX» της πόλης Τούρκου ξεκίνησαν χτες τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στις σχεδιαζόμενες 400 απολύσεις της επιχείρησης αλλά και στην «προσωρινή» απόλυση αρκετών από τους συνολικά 2.300 εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ