Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Αξονας» συνεργασίας του κεφαλαίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Για πρώτη φορά, η γαλλική και η γερμανική ηγεσία συμμετείχαν, από κοινού, στους ετήσιους γιορτασμούς για την επέτειο τερματισμού του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια άκρως συμβολική και αναμφιβόλως εξαιρετικά πολιτική κίνηση, η Καγκελάριος της Γερμανίας (της ηττημένης του πολέμου) στάθηκε δίπλα στον Γάλλο Πρόεδρο κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, κατέθεσαν μαζί λουλούδια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και επιθεώρησαν τα παρατεταγμένα γαλλικά στρατεύματα, αλλά και τη γαλλο-γερμανική ταξιαρχία υπό το βλέμμα χιλιάδων πολιτών και πλήθους κυβερνητικών αξιωματούχων και από τις δύο χώρες.

Ο Σαρκοζί μίλησε για «ιστορική κίνηση» εκ μέρους της Μέρκελ και αναφέρθηκε γενικώς «στα καλά της συνεργασίας, της φιλίας» κλπ. Πολύ σαφέστερη, η Αγγελα Μέρκελ έθεσε τα πράγματα στο πραγματικό τους πλαίσιο. Στην ομιλία της, αφού τόνισε ότι «η Γερμανία αναγνωρίζει πόσα δεινά προκάλεσε και στη Γαλλία και στον εαυτό της κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα», υπογράμμισε ότι σήμερα, πλέον, «οι δύο πρώην εχθροί είναι σύμμαχοι: Είναι σύμμαχοι κατά των "Ταλιμπάν" στο Αφγανιστάν, έχουν κοινό νόμισμα και εργάζονται από κοινού για το θαύμα της ΕΕ».

Και η Μέρκελ δεν είπε ψέμματα. Απλώς, αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα και στις επιλογές συνεργασίας που έχουν κάνει το γερμανικό και το γαλλικό κεφάλαιο, που έχουν ενισχύσει και τον, μεταξύ τους, συντονισμό στο πλαίσιο του λεγόμενου γαλλο-γερμανικού άξονα στους κόλπους της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, επίσης, είναι αλήθεια ότι η γαλλική και η γερμανική εργατική τάξη, όπως θυσιάστηκαν στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου στα πεδία των μαχών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι θυσιάζονται και σήμερα στο πεδίο του ανταγωνισμού, της απομύζησης μεγαλύτερης υπεραξίας, των διαρκώς επιδεινούμενων όρων εργασίας και συνθλίβονται, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη του «άξονα» της γαλλο-γερμανικής αστικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ