Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Περιοδεία Ομπάμα στην Ασία

ΜΑΝΙΛΑ - ΤΟΚΙΟ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Η σημερινή έναρξη της ασιατικής οκταήμερης περιοδείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ενόψει της συνόδου κορυφής του Φόρουμ χωρών Ασίας - Ειρηνικού (APEC) στη Σιγκαπούρη προκάλεσε χτες στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, τη διαδήλωση αρκετών εκατοντάδων φοιτητών. Στο Τόκιο (πρώτο σταθμό του Αμερικανού προέδρου) τίθενται σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την ανάπτυξη 16.000 αστυνομικών, καθώς αναμένονται λαϊκές αντιδράσεις στο θέμα «ανασυγκρότησης» των αμερικάνικων βάσεων στην Ιαπωνία...

Σύμφωνα με τον αμερικάνικο Τύπο, η βασική αποστολή του Ομπάμα στη σύνοδο του APEC (όπου θα συναντηθεί με 18 ηγέτες της περιοχής, ανάμεσά τους και ο Κινέζος πρόεδρος) θα είναι να δώσει το μήνυμα πως οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος «παίχτης» στην ιμπεριαλιστική αρένα. Θα αυξήσει τις πιέσεις στο θέμα «ασφάλειας» και αποπυρηνικοποίησης στην Κορεατική Χερσόνησο, ενώ αναμένεται να θέσει το ζήτημα του υποτιμημένου σινικού νομίσματος.

Επόμενοι σταθμοί περιοδείας του Ομπάμα εκτός από το Τόκιο θα είναι η Σιγκαπούρη (όπου θα μείνει το Σαββατοκύριακο), το Πεκίνο, η Σανγκάι και η Σεούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ