Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Εγκρίνει τις «πολιτικά ορθές» χρηματοδοτήσεις

Λεφτά για τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και γενικά την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» αναζητά η κυβέρνηση, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει χρηματοδοτικά τους πολιτικοοικονομικούς στόχους της (και συνακόλουθα της ΕΕ). Οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας της ΕΕ προς το ελληνικό κεφάλαιο θα φτάσουν το 2009 στα 1,6 δισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρός της, Π. Σακελλάρης, είχε χτες συναντήσεις με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, συζήτησαν και για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών μέτρων για την ρευστότητα στην αγορά, για τα οποία θα γίνουν ανακοινώσεις την ερχόμενη βδομάδα. Η Λ. Κατσέλη χαρακτήρισε την ΕΤΕπ «βασικό εταίρο» ο οποίος «στηρίζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ συναντήθηκε με την υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, η οποία δήλωσε ότι βρέθηκαν «πεδία συνεργασίας» στους τομείς των αστικών αναπλάσεων, της εξοικονόμησης ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων. Η ...περιβαλλοντικο-ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης φαίνεται ότι κρίθηκε ορθή, οπότε ο Π. Σακελλάρης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε επενδύσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή».

Η επόμενη συνάντηση του στελέχους της ΕΤΕπ ήταν με τον υπουργό Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, παρουσία των υφυπουργών Γ. Μαγκριώτη και Ν. Σηφουνάκη και των γενικών γραμματέων του υπουργείου. Οπως ανακοινώθηκε, κατά τη συνάντηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημερώθηκε για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Τράπεζας στην Ελλάδα, ανταλλάχτηκαν απόψεις, έγινε επισκόπηση της εξέλιξης των δανείων που έχουν ήδη δοθεί, ενώ εκφράστηκε η βούληση της Τράπεζας για συνεργασία και στο μέλλον.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις για τα όσα συζητήθηκαν.

«Συνεργάτης» της ελληνικής κυβέρνησης είχε δηλώσει η ΕΤΕπ ήδη από τις 19 του περασμένου Οκτώβρη, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο Π. Σακελλάρης. Ενέργεια, τουρισμός, αστική ανάπλαση, ναυτιλία - ακτοπλοΐα ήταν οι κύριοι τομείς που είχαν προσδιοριστεί τότε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ