Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Εκκληση εκεχειρίας από Χούθι σε Σ. Αραβία

Αποκλεισμένη και από θαλάσσης η βόρεια Υεμένη

ΣΑΝΑ'Α - ΡΙΑΝΤ.--

Εκκληση προς τη σαουδαραβική ηγεσία να υπάρξει κατάπαυση του πυρός απηύθυνε, διά μέσου συνέντευξής του στο αραβικό δίκτυο «al Arabiya», ο ηγέτης των σιιτών ενόπλων της φυλής Χούθι, που μάχονται, εδώ και μήνες, τις υεμενίτικες κυβερνητικές δυνάμεις στο βορρά της χώρας. Ο Γιεχία αλ Χούθι υποστήριξε ότι οι άντρες του δεν πολεμούν το Ριάντ και ότι επιδιώκει εποικοδομητικό διάλογο.

Ο αλ Χούθι επέμεινε ότι οι μαχητές του δεν εισήλθαν στο σαουδαραβικό έδαφος και επανέλαβε τις καταγγελίες για αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές των Σαουδαράβων κατά κατοικημένων περιοχών της βόρειας Υεμένης με θύματα μεταξύ των αμάχων. Από την άλλη, σαουδαραβικά ΜΜΕ μετέδιδαν εικόνες μαχών μεταξύ σιιτών ενόπλων και σαουδαραβικών στρατευμάτων. Περιπολίες κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Υεμένης άρχισε και η ακτοφυλακή της χώρας «προκειμένου να μην προμηθεύονται οι Χούθι όπλα από λαθρεμπόρους ή από τρίτα μέρη που θέλουν να βλάψουν την υεμενίτικη κυβέρνηση». Στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται ποιο είναι αυτό «το τρίτο μέρος», που η Σάνα'α εκτιμά ότι βρίσκεται πίσω από τους Χούθι.

Ας υπενθυμιστεί ότι αρχικώς η υεμενίτικη ηγεσία κατήγγειλε ανάμειξη του Ιράν. Μόλις πριν λίγα 24ωρα, η Τεχεράνη αφού πρώτα καταδίκασε κάθε ανάμειξη στο εσωτερικό ζήτημα των συγκρούσεων στη βόρεια Υεμένη, στη συνέχεια προσφέρθηκε να «βοηθήσει για την αποκατάσταση της ασφάλειας». Η «προσφορά» της απορρίφθηκε, διπλωματικά, από την υεμενίτικη ηγεσία, η οποία δε σχολίασε καθόλου τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σ. Αραβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ