Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στα «δίκτυα» των κερδοσκόπων

Στον πολυεθνικό χρηματοπιστωτικό όμιλο «JP Morgan» ανέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να φέρει σε πέρας το νέο ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σύμφωνα με πληροφορίες. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει έτσι στους εργαζόμενους τόσο του ναυπηγείου, όσο και γενικότερα, ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή την προστασία της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Η «JP Morgan», ως γνωστόν, είναι ο μόνιμος συμβουλάτορας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε υποθέσεις ιδιωτικοποιήσεων, όπως της ΕΤΒΑ, της ΔΕΗ, ενώ το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τονρόλο του πολυεθνικού ομίλου είναι η υπόθεση της διακίνησης «αμαρτωλών» ομολόγων, των γνωστών ως «δομημένων», του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία όπως του ΤΑΕΔΥ.

Από την άλλη, η γερμανική πολυεθνική «Thyssen Krupp», η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει στις αρχές του νέου χρόνου, συνεχίζει να προκαλεί και να χρησιμοποιεί ως ομήρους τους εργαζόμενους. Απειλεί ακόμα και με παύση των πληρωμών των δεδουλευμένων τους, αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της για την παροχή και άλλου «ζεστού» χρήματος από τις τσέπες των φορολογούμενων εργαζομένων, για τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Ενώ κοντεύουν να κλείσουν 6 μήνες απλήρωτοι οι 160 εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού - του τμήματος που η «Thyssen» πούλησε σε εταιρεία «φάντασμα» στα πλαίσια των σχεδιασμών της για τη συρρίκνωση και τον τεμαχισμό του ναυπηγείου. Η κυβέρνηση έχει σπεύσει βέβαια να επιβραβεύσει από πάνω την «Thyssen» για την ...«προσφορά της» καθώς έχει αποφασίσει να της προσφέρει και «πανωπροίκι» με την υπόθεση της κατασκευής των υποβρυχίων, ενώ της έχει αναθέσει να αναζητήσει αυτή τη «λύση» για το καθεστώς μετά την αποχώρησή της και να καταθέσει τις προτάσεις για τον κατάλληλο νέο αγοραστή, προτάσεις τις οποίες θα αξιολογήσει ο χρηματοπιστωτικός όμιλος. Πρόκειται δηλαδή, για ένα φαύλο κύκλο με θύματα τους 1.400 εργαζόμενους του ναυπηγείου, αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Στο μεταξύ, χτεσινά δημοσιεύματα έφεραν την υπουργό Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη να είχε προχτές νυχτερινή μυστική συνάντηση για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η ίδια με δήλωσή της τα διέψευσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ