Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιερώματα στον Γ. Ρίτσο

Ο θίασος «ΣΥΝ ΚΑΤΙ» οργάνωσε και παρουσιάζει στο θέατρο «Εναστρον» ένα φεστιβάλ παραστάσεων και ταινιών, αφιερωμένων στον Γιάννη Ρίτσο. «Κορμός» του φεστιβάλ είναι η παράσταση (κάθε Σαββάτο και Κυριακή, 9.15μμ) των ποιητικών μονολόγων «Ορέστης» και «Επιστροφή της Ιφιγένειας» του Γ. Ρίτσου (από την «Τέταρτη Διάσταση»), με γενικό τίτλο «Η μυστική μοναξιά των Ατρειδών», αφιερωμένη στη μνήμη του Μίνου Βολανάκη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη, κοστούμια Καλλιόπης Κατσίπη, φωτισμούς Χριστίνας Θανάσουλα, φωτογραφίες Κλεοπάτρας Σάρλη. Παίζουν: Ορέστης Τρίκας, Χριστίνα Τασκασαπίδου, Ελένη Κωνσταντίνου.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παιχθεί και ο ποιητικός μονόλογος «Κάτω απ' τον ίσκιο του βουνού» (25,26,27/11 10.30μμ και 28,29/11, 6.30μμ), σε σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά, σκηνογραφική επιμέλεια Θανάση Παναγιώτου. Παίζουν: Κερασία Σαμαρά, Κώστας Τσάχρας και επί σκηνής ο μουσικός Τάκης Μπαρμπέρης.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει και προβολές ταινιών για τον Ρίτσο. Η έναρξη έγινε με την ταινία του Νίκου Ξυθάλη «Μπαλάντα στο χαμένο σεληνόφως». Ακολουθούν: 18/11 (10.30μμ) Τάκη Παπαγιαννίδη «Γιάννης Ρίτσος - Εικόνες». 19/11 (10μμ) Γιάννη Σολδάτου «Εαρινή Συμφωνία, Ρίτσος - Μαμαγκάκης» και Δημήτρη Γιατζουδάκη «Φερεϋντούν Φαριάντ: Ουρανός χωρίς διαβατήριο (Ο Γιάννης Ρίτσος μέσα από τα μάτια ενός Πέρση)» (11μμ). 20/11 (8.30μμ) Δημήτρη Βερνίκου «"Ισμήνη" του Γιάννη Ρίτσου», Γιώργου Κούμουρου «Η διάσταση του θανάτου στην ποίηση του Ρίτσου» (9.30μμ), Λευτέρη Χαρωνίτη «Γιάννης Ρίτσος, θεατρικά» (10μμ), Γιάννη Σμαραγδή «Σάμος, Γιάννης Ρίτσος» (11μμ), Γιάννη Σολδάτου «Εαρινή Συμφωνία, Ρίτσος - Μαμαγκάκης» (24.00).

  • Συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο διοργανώνουν σήμερα (8μμ) το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο», για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με συμμετοχή της Μεικτής Χορωδίας και της Παιδικής Χορωδίας του ωδείου και του Μουσικού Συνόλου «Ενωδεία» (διευθυντής Δημήτρης Καρβούνης). Θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί του «Θεσσαλικού Θεάτρου» Κώστας Τσιάνος, Τάκης Χρυσικάκος, Φανή Γέμτου. Θ' ακουστούν αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» και τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και απ' το «Καπνισμένο τσουκάλι» σε μουσική του Χρήστου Λεοντή. Ο Κώστας Τσιάνος θα διαβάσει το απόσπασμα «Η τραγουδίστρα η Σμαράγδω» από το μυθιστόρημα του Γιάννη Ρίτσου «Ισως να' ναι κι έτσι».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ