Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αποκαλύψεις για βρετανικό Αμπού Γράιμπ

Αύξηση των τερατογενέσεων στη Φαλούτζα από τα χημικά των Αμερικανών

Το 2004 η Φαλούτζα ισοπεδώθηκε από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς όπου χρησιμοποιήθηκαν και επικίνδυνα χημικά. Τα αποτελέσματα φαίνονται σήμερα

Associated Press

Το 2004 η Φαλούτζα ισοπεδώθηκε από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς όπου χρησιμοποιήθηκαν και επικίνδυνα χημικά. Τα αποτελέσματα φαίνονται σήμερα
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εικόνες που θυμίζουν τις ανατριχιαστικές στιγμές που χιλιάδες Ιρακινοί κρατούμενοι πέρασαν στα χέρια των Αμερικανών δεσμοφυλάκων τους στο Αμπού Γράιμπ περιέγραψε, χτες, ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου, ο, ήδη, καταδικασθείς Βρετανός χαμηλόβαθμος αξιωματικός Ντόναλντ Πέιν. Ο Πέιν, που έχει, ήδη, εκτίσει ένα χρόνο φυλακή για τη δολοφονία του Μπάχα Μούσα, υποστήριξε ότι οι βασανισμοί, οι κακοποιήσεις, οι εκφοβισμοί, οι βιασμοί κρατουμένων ήταν «σύνηθες φαινόμενο, στο οποίο συμμετείχαν στρατιώτες, άνδρες και γυναίκες, και ήταν σε γνώση, τις περισσότερες φορές, των ανωτέρων τους».

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας παραδέχτηκε ότι έχουν υποβληθεί 33 καταγγελίες από Ιρακινούς πολίτες για βασανιστήρια και δεσμεύτηκε ότι «θα διεξαχθούν ενδελεχείς ανεξάρτητες έρευνες». Και εδώ φέρεται να υπάρχει και φωτογραφικό υλικό, που δεν έγινε γνωστό αν τελικά θα δημοσιοποιηθεί, κάτι που στην περίπτωση των ΗΠΑ φρόντισε να μπλοκάρει ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ζητούν ανεξάρτητη έρευνα

Σημαντική αύξηση των τερατογενέσεων και της εμφάνισης καρκίνου σε πολύ μικρά παιδιά συνεχίζει να καταγράφεται στη Φαλούτζα, με τους ντόπιους γιατρούς να εκτιμούν ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό πρόβλημα, που δεν μπορεί ν' αποδειχτεί, ακόμη, ότι συνδέεται άμεσα με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις σκληρότατες μάχες μεταξύ Ιρακινών ανταρτών και κατοχικών αμερικανικών δυνάμεων που ισοπέδωσαν την περιοχή το 2004. Ιρακινοί και Βρετανοί ειδικοί ζητούν επίσημα από τον ΟΗΕ να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα προκειμένου να αποδειχτεί αν το επίπεδο τοξικότητας της περιοχής ευθύνεται για τα σοβαρά αυτά προβλήματα υγείας, έτσι ώστε να ληφθούν και τα ανάλογα μέτρα.

Επίθεση «από τα παλιά»

Ενοπλοι με στολές του στρατού εκτέλεσαν 13 νεαρούς σουνίτες στο χωριό Ζόμπα, πολύ κοντά στη Βαγδάτη, σε μια επίθεση που έχει πολλά κοινά με το σεχταριστικό αιματοκύλισμα που ζούσε η χώρα, μέχρι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Αργά, χτες, άλλοι έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά στο Κιρκούκ, στο Βόρειο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ