Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το επίδομα πτωχοκομείου

Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ουσιαστικές αυξήσεις στο εισόδημά τους, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης

Mε επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης, όπως το λεγόμενο «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης», που παρουσιάστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό προσωπείο και να διαγράψει διαχρονικά την ευθύνη που έχουν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτές της ΝΔ.

Καταγγέλλοντας αυτές τις μεθοδεύσεις ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει αναφορά σε «αναδιανομή του εισοδήματος και πλούτου από τους έχοντες προς τους μη έχοντες» αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εγινε, είπε, διαβούλευση της κυβέρνησης με τους βιομηχάνους και έτσι αυτοί συμφωνούν στο να δοθεί αυτό το «επίδομα αλληλεγγύης» - στην πραγματικότητα επίδομα φτώχειας - αλλά ξεκαθαρίζουν ότι ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι ρυθμίσεις για να ξεπεραστεί η κρίση, δηλαδή να ανοίξουν το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, να ισοπεδωθούν οι κοινωνικές δαπάνες που αφορούν στην Παιδεία, στην Υγεία - Πρόνοια, ούτως ώστε να πληρώσουν την οικονομική κρίση για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι και οι βιομήχανοι να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Ο εργαζόμενος λαός, είπε ο Α. Τζέκης, πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και από το προωθούμενο νομοσχέδιο και να αποκρούσει την προσπάθεια να διαγραφεί η διαχρονικά αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης. Αναλύοντας συγκεκριμένα τις πραγματικές προτάσεις της κυβέρνησης τόνισε ότι μια οικογένεια με ένα παιδί θα πάρει 700 ευρώ, δηλαδή 233 ευρώ το άτομο για όλο το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 0,63 λεπτά του ευρώ τη μέρα.

Πρόκειται, συνέχισε, για κινήσεις που αποσκοπούν στο να αποπροσανατολίσουν το λαό ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού των λαϊκών στρωμάτων σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα τα σχεδιασμένα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Τα λαϊκά στρώματα, είπε ο βουλευτής, δεν έχουν ανάγκη από αυτό το επίδομα, έχουν ανάγκη από ένα καλό εισόδημα. Υπάρχει ο πλούτος, τόνισε, αλλά τον καρπώνονται οι λίγοι. Αυτός ο πλούτος, συνέχισε, μπορεί να δώσει τα 1.400 ευρώ ως κατώτερο μισθό και ανάλογο μεροκάματο, μπορεί να δώσει τα 1.150 ευρώ ως κατώτατη σύνταξη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ισχυρίστηκε ότι με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο γίνεται πράξη «η άμεση αναδιανομή του πλούτου από τους έχοντες και κατέχοντες σε εκείνους που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες». Είπε ότι οι δικαιούχοι του θα είναι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πολίτες, που θα πάρουν το επίδομα σε δύο ισόποσες δόσεις, και ανέφερε ότι το εν λόγω επίδομα δεν έχει καμία σχέση με το επίδομα θέρμανσης αφού αφορά πολύ μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων και πολύ μεγαλύτερο ποσό.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Μ. Τζίμας είπε ότι στην ουσία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει το περσινό επίδομα θέρμανσης που είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ βαφτίζοντάς το «επίδομα αλληλεγγύης», ο Η. Πολατίδης του ΛΑ.Ο.Σ. έκανε λόγο για προσωρινό μέτρο που δε λύνει το μόνιμο πρόβλημα, ενώ ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι απαιτείται ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ