Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΤΕΠ
Μείωση 7,8% στις τουριστικές αφίξεις δεκαμήνου

Με τις ηγεσίες των τουριστικών φορέων να πιέζουν όλο και περισσότερο για νέα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και τη νέα κυβέρνηση να δηλώνει ότι οι επιχειρηματίες του χώρου είναι «συνεργάτες» της, νέα στοιχεία για την τουριστική κίνηση στο δεκάμηνο έρχονται να καταδείξουν τη φαιδρότητα και τις σκοπιμότητες πίσω από την έννοια της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, η οποία έχει υιοθετηθεί και από τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), οι αεροπορικές τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 7,8% μεταξύ Γενάρη και Οκτώβρη του 2009. Επίσης, οι τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 11,7% μεταξύ Γενάρη - Σεπτέμβρη. Η εκτίμηση του ΙΤΕΠ είναι ότι η μείωση των εισπράξεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, πάνω από 18%.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η «εύθραυστη» οικονομική φύση του τουρισμού, οι επιδόσεις του οποίου είναι βαθιά εξαρτημένες από εξωτερικούς παράγοντες (πανδημίες, φυσικές καταστροφές), όσο και από την οικονομική κατάσταση στις χώρες προέλευσης των τουριστών. Πάνω σε αυτό το «γυάλινο πύργο» επενδύουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού μόνο και μόνο επειδή η ΕΕ ενισχύει όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες και, ειδικά για την Ελλάδα, προτάσσει την ανάπτυξη του τουρισμού ως ικανού εργαλείου υπέρβασης των συνεπειών της συστηματικής καταστροφής της παραγωγικής και γεωργικής βάσης της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ