Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρόσχημα θωράκισης του αντιλαϊκού οπλοστασίου

«Κίνδυνο» να βρεθεί η χώρα στον κατάλογο κρατών «υψηλού κινδύνου» βλέπει η κυβέρνηση!

Παράθυρο για παραπέρα θωράκιση του νομικού οπλοστασίου και των κατασταλτικών μηχανισμών που αξιώνουν η ΕΕ και άλλα κέντρα και κατασταλτικοί μηχανισμοί γίνονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Διαβεβαιώσεις για παραπέρα εναρμόνιση με τις σχετικές κοιναγορίτικες ντιρεκτίβες έδωσε προχτές από το βήμα ειδικής ημερίδας του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. Ο κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι η «Ελλάδα πρέπει να γίνει και θα γίνει υπόδειγμα πειθαρχίας αξιοπιστίας στην οικονομία», κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για «μη επαρκή μέτρα». Στο «διά ταύτα» τόνισε ότι τα μέτρα που «πρόκειται άμεσα η πολιτεία να λάβει στοχεύουν στην αντιμετώπιση ενός πρόσθετου κινδύνου, ο οποίος προέκυψε κατά τη νέα αξιολόγηση που έχει ξεκινήσει η FATF (η διεθνής ομάδα δράσης) κατ' εντολή των χωρών του G20». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι με πρόσχημα το ξέπλυμα και την τρομοκρατία δρομολογούν τη θεσμοθέτηση νέων αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων, καθώς και τη μεγαλύτερη πρόσδεση των ντόπιων υπηρεσιών με άλλα κέντρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η διεθνής διαδικασία «αποσκοπεί στη διαμόρφωση από το Φεβρουάριο του 2010, ενός καταλόγου χωρών υψηλού κινδύνου από πλευράς ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», για να καταλήξει με νόημα: «Αντιλαμβάνεσθε ποιος είναι ο κίνδυνος για τη χώρα».

Στα μέτρα που η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει συγκαταλέγονται η «πλήρης ποινικοποίηση του αδικήματος της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με προώθηση τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα», «βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής και στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό (οικονομικούς και τεχνικούς αναλυτές) υψηλών προσόντων», αναθεώρηση του πλαισίου για τις εξωχώριες (οφσόρ) εταιρείες κ.ά.

Να σημειωθεί πως οι νόμοι που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ - σε εφαρμογή κοινοτικών και άλλων οδηγιών - τσουβαλιάζουν, χαρακτηρίζοντας ως «βασικά εγκλήματα» από την προστασία των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μέχρι (σε αυτό που οι ίδιοι θελήσουν να βαφτίσουν» τρομοκρατία, δωροδοκία, αρχαιοκαπηλία κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ