Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην τελική ευθεία η μάχη της διαδοχής

Πόλωση και αντεγκλήσεις στο δρόμο για τις κάλπες, που θα στηθούν στις 29 Νοέμβρη

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ, με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα να εξαντλούνται σε εντυπωσιοθηρικές κινήσεις και να πυροδοτούν τη φραστική, πλην ανούσια, πόλωση. Η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια «καθαρή» μάχη για την εξουσία, καθώς οι ιδεολογικές και πολιτικές «διαφορές» είναι ανύπαρκτες, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα που ανέδειξε ως κυρίαρχο χτες η Ντ. Μπακογιάννη ζητώντας από τους ανθυποψηφίους της να πάρουν θέση, είναι η καθιέρωση θητείας για τον πρόεδρο του κόμματος καθώς και των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων. «Καλώ τον Αντώνη Σαμαρά με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη να τοποθετηθούν. Να μας πουν τις απόψεις τους. Γιατί είναι δημαγωγικό να καταγγέλλουμε τους μηχανισμούς, και να αποφεύγουμε να δεσμευτούμε για το πώς δημοκρατικά θα τους καταργήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας χτες στη Λάρισα.

Στην ουσία του πράγματος, αρθρώνοντας λόγο για την αγροτική παραγωγή, η Ντόρα Μπακογιάννη όχι μόνο υπερασπίστηκε τη στρατηγική της ΚΑΠ, αλλά προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά κάνοντας λόγο για «μια νέα γεωργία, όπου η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για το αύριο του αγροτικού τομέα της χώρας μας». Βασικός στόχος, όπως είπε, η στήριξη των καπιταλιστικών «ομάδων παραγωγής», διότι αποτελούν «το απαραίτητο εργαλείο για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη διάθεση με καλύτερους όρους των αγροτικών προϊόντων στην αγορά».

Προετοιμασίες για τις εκλογική διαδικασία

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δ. Σιούφας, οι εκλογές στις 29 του μήνα θα διεξαχθούν σε 1.540 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα στηθούν και 59 τμήματα σε χώρες της Ευρώπης. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα 370.000 μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, εφόσον επιβεβαιώσουν την ιδιότητα του μέλους, καθώς και όσοι πολίτες προσέλθουν την ημέρα της εκλογής και γίνουν μέλη, με την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών. Εάν υπάρξει επαναληπτικός γύρος, θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Δεκέμβρη και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία της 29ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο Δ. Σιούφας διέψευσε δημοσιεύματα που τον έφεραν να ενθαρρύνει τη στήριξη του Α. Σπηλιωτόπουλου στη Ντ. Μπακογιάννη. Υπέρ της υποψηφιότητας του Α. Σαμαρά τάχθηκε χτες o Μάξιμος Χαρακόπουλος, αν και θεωρούνταν στενός συνεργάτης του Α. Σπηλιωτόπουλου. Την υποψηφιότητα του Α. Σαμαρά στηρίζει με δήλωσή του και ο πρώην βουλευτής στη Β' Θεσσαλονίκης Δ. Γαλαμάτης. Μια σειρά άλλοι νυν και πρώην βουλευτές επιλέγουν τη γραμμή της ουδετερότητας. Μεταξύ αυτών ο Ν. Νικολόπουλος, ο Σ. Τσιτουρίδης, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόλωση και εφεδρείες στη μάχη της διαδοχής (2009-11-27 00:00:00.0)
Καθοριστική η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ (2009-10-31 00:00:00.0)
Στη συνεδρίαση της ΚΕ στρέφονται τα βλέμματα (2009-10-28 00:00:00.0)
Εκρηκτικό το κλίμα στην κούρσα της διαδοχής (2009-10-15 00:00:00.0)
Προς εκλογή προέδρου από τη «βάση» (2009-10-14 00:00:00.0)
Στις διαδικασίες της διαδοχής εστιάζεται η συζήτηση (2009-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ