Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Τιμούν τα 65χρονα από τη μάχη του Κιλκίς

Σήμερα, στις 5.30 μ.μ. η εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει ο Γ. Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της χώρας διοργανώνουν σήμερα, Τετάρτη 18 του Νοέμβρη, η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, η ΚΝΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τη μάχη του ΕΛΑΣ στο Κιλκίς, με τις δυνάμεις των συνεργατών των Γερμανών και Βούλγαρων κατακτητών.

Στις 5.30 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Παλαιοί Στρατώνες). Στις 6.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς θα πραγματοποιηθεί η πολιτική εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ. Θα χαιρετίσει ο Κώστας Σαπρανίδης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα παρουσιαστούν και μαρτυρίες αγωνιστών που πήραν μέρος στη μάχη του ΕΛΑΣ στο Κιλκίς στις 4 του Νοέμβρη του 1944.

Η μάχη του ΕΛΑΣ στο Κιλκίς δόθηκε στις 4 του Νοέμβρη του 1944. Ηταν μία από τις πιο σκληρές μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ταγματασφαλίτες που ανέλαβαν να τους προστατεύσουν στην υποχώρησή τους προς τα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία. Σ' αυτή τη μάχη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 120 μαχητές του ΕΛΑΣ και τραυματίστηκαν 230.

Το ιστορικό

Το ιστορικό της μάχης είναι το εξής: Τέλη του Οκτώβρη του 1944 και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι μάχες του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς κατακτητές για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών, το 2ο και το 3ο τάγμα του 13ου συντάγματος του ΕΛΑΣ πήραν εντολή να κινηθούν παράλληλα προς τη σιδηροδρομική γραμμή και το δρόμο Θεσσαλονίκης - Κιλκίς για να εμποδίσουν τους κατακτητές που υποχωρούσαν, να καταστρέψουν το συγκοινωνιακό δίκτυο. Χιλιάδες ταγματασφαλίτες συνόδευαν τους Γερμανούς κατακτητές στην πορεία υποχώρησης, στη διάρκεια της οποίας κατέστρεφαν ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τη βάρβαρη δράση τους.

Οι ταγματασφαλίτες αφού βοήθησαν τους Γερμανούς να συμπτυχθούν στη Γιουγκοσλαβία, συγκεντρώθηκαν και οχυρώθηκαν στην πόλη του Κιλκίς για να αμυνθούν μέχρι να έρθουν οι «σύμμαχοι» Αγγλοι, που με τη σειρά τους είχαν χρεωθεί την προστασία των Ταγμάτων Ασφαλείας, καθώς γνώριζαν ότι θα αποτελούσαν πολύτιμο σύμμαχο για τη μετέπειτα εγκαθίδρυση της κυριαρχίας τους. Οι ταγματασφαλίτες, μάλιστα, αιχμαλώτισαν και όπλισαν με τη βία μια μεγάλη ομάδα άοπλων (περίπου 300) που οδηγούνταν από συνδέσμους των οργανώσεων του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ για να καταταχθούν εθελοντικά στον ΕΛΑΣ.

Πριν αρχίσει η μάχη του Κιλκίς ο ΕΛΑΣ, με βάση και τις αποφάσεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, τους κάλεσε να παραδοθούν με τη ρητή εγγύηση ότι δε θα κινδυνεύσει η ζωή τους. Οι οπλαρχηγοί τους όμως απέρριψαν την πρόταση. Στις 3 του Νοέμβρη του 1944 τα τμήματα του ΕΛΑΣ είχαν φτάσει στις βάσεις εξόρμησής τους. Ο λαός του Κιλκίς πανηγύριζε μαζί με τους μαχητές του ΕΛΑΣ την απελευθέρωση από τους κατακτητές. Στις 5.30 τα χαράματα της 4ης του Νοέμβρη άρχισε η μάχη, που εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αιματηρές. Χιλιάδες οι νεκροί των Ταγμάτων Ασφαλείας. Και ο λαός του Κιλκίς να πανηγυρίζει για την απελευθέρωση από τους ντόπιους δυνάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ