Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μαχαίρι στις εφημερίες

Στο όνομα της «περικοπής των δαπανών» μειώνονται οι αποδοχές των γιατρών και η ασφάλεια των ασθενών

Το δεύτερο κύμα περικοπών στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών θα γίνει μέσω της μείωσης των εφημεριών τους κατά 10%, σύμφωνα με εγκύκλιο της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έφτασε στα δημόσια νοσοκομεία.

Η εγκύκλιος αυτή έρχεται ως συνέχεια της καλοκαιρινής οδηγίας του τότε υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Λέγκα για μείωση κατά 10% των κοινωνικών δαπανών, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βαδίζει στα ίδια χνάρια της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ. Η μείωση κατά 10% θα σημάνει περικοπή από 80-100 ευρώ σε κάθε γιατρό, καθώς το συνολικό ποσό μηνιαίως από τις εφημερίες είναι, π.χ. για έναν επιμελητή Β', 800-1.000 ευρώ. Και με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες αποδοχές (βασικός μισθός και επιδόματα) δεν ξεπερνούν τα 2.350 ευρώ, αυτή η περικοπή θα σημάνει μια μείωση 2,5% - 3% επί των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών.

Πέρα όμως από τη μείωση των αποδοχών των γιατρών, οι περικοπές αυτές θα σημάνουν και μείωση της ασφάλειας για τους ασθενείς, καθώς οι περικοπές εκείνες που θα αντιστοιχούν στην υπέρβαση του προβλεπόμενου του πλαφόν εφημεριών για τον κάθε γιατρό σημαίνει και μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην ώρα της ανάγκης.

Την αρχή των περικοπών των αποδοχών στα δημόσια νοσοκομεία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την έκανε με το κόψιμο του χρονοεπιδόματος των επικουρικών γιατρών. Το χρονοεπίδομα υπολογίζεται ως ποσοστό (κλιμακώνεται κάθε δύο χρόνια) επί του βασικού μισθού, που για τον επικουρικό γιατρό είναι του Επιμελητή Β' (1.468 ευρώ). Για έναν επικουρικό γιατρό με 7 χρόνια εργασίας το χρονοεπίδομα είναι 16% ή 234,88 ευρώ. Οι αποδοχές (βασικός μισθός και επιδόματα) ενός επικουρικού γιατρού με 7 χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά φτάνουν στα 2.350 ευρώ, στα οποία προστίθενται και 800 -1.000 ευρώ απ' τις εφημερίες.

Μ' άλλα λόγια, αν ισχύσουν ταυτόχρονα οι περικοπές του χρονοεπιδόματος και του ποσοστού των εφημεριών τότε ένας επικουρικός γιατρός θα έχει μείωση των συνολικών αποδοχών του μέχρι και 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ