Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΑΛΑΤ
Πιέζουν για διαδικασίες τύπου «Ανάν» στο Κυπριακό

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις κατηγορίες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατήγγειλε με δηλώσεις του ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πρόταση για πενταμερή διάσκεψη με θέμα το Κυπριακό, κατέθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «πενταμερής σημαίνει δύο κοινότητες, σημαίνει υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι η Τουρκία «έχει μπει στην τροχιά ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού, να φαίνεται ότι θέλει λύσεις, ότι κάνει προτάσεις και από την άλλη να κατηγορούν διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι τη δική μας πλευρά και εμένα προσωπικά ως διαπραγματευτή ότι κωλυσιεργούμε, ότι μας βολεύει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και δε νοιαζόμαστε για λύση στο πρόβλημα».

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε σε έντονο ύφος στις κατηγορίες, λέγοντας χαρακτηριστικά «ουδέν αναληθέστερο, δε δωρίζουμε σε κανέναν το 37% του κυπριακού εδάφους, για εμάς πέραν από τα λεφτά, τα οποία για πολλούς είναι πατρίδα, για εμάς το πιο ακριβό αγαθό είναι η πατρίδα μας και η ελευθερία της». Κάλεσε τον Ρ. Ερντογάν να συνδράμει ουσιαστικά και πραγματικά στη λύση, αποσύροντας τα στρατεύματα κατοχής, τερματίζοντας τον εποικισμό και σεβόμενοι την Κύπρο και το λαό της.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να υιοθετηθεί στο Κυπριακό διαδικασία τύπου Καμπ Ντέιβιντ, ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί σε καμία περίπτωση ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και διαδικασία τύπου Μπούργκεστοκ, υπογραμμίζοντας ότι αυτά είναι θέσεις της Τουρκίας, που στοχεύουν σε νέες επιδιαιτησίες, προκειμένου να «επιβληθούν πάνω μας πιέσεις για λύση, που θα είναι ξαναζεσταμένο φαγητό». Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι υπάρχει διαδικασία και είναι συμφωνημένη.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης από την πλευρά του ζήτησε για ακόμα μία φορά «δυναμική εμπλοκή» των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία, σημειώνοντας ότι η διοργάνωση μιας συνάντησης τύπου Μπούργκεστοκ, το 2004 για το Σχέδιο Ανάν, θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα, επαναλαμβάνοντας την προσκόλλησή του σε μια λύση, που έχει ήδη απορριφθεί στο δημοψήφισμα του 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ