Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τσιμέντο αντί για πράσινο!

Στην περιβαλλοντική υποβάθμιση μιας «πράσινης περιοχής» οδηγεί η ένταξη των «Λαχανόκηπων» στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου

Τέσσερις μέρες πριν τις τελευταίες εκλογές, ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Φ. Γκούπας, υπέγραψε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Νίκαιας Λάρισας, στο οποίο εντάσσεται και η περιοχή «Λαχανόκηποι». Την ένταξη των «Λαχανόκηπων» στο ΓΠΣ του δήμου προωθούσε, με θέρμη και επιμονή, ο δήμαρχος Νίκαιας, Ρίζος Κομίτσας, (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος κατάφερε να «πείσει» τον Περιφερειάρχη (ΝΔ), να υπογράψει, παρά το γεγονός, ότι ο τελευταίος είχε, κατά καιρούς, αφήσει να εννοηθεί πως διαφωνεί και προβληματίζεται...

Αντίθετοι μ' αυτή την απόφαση είναι οι 300 ιδιοκτήτες σπιτιών και οικοπέδων στους «Λαχανόκηπους» που καταγγέλλουν ότι, με τον τρόπο και με τους όρους που γίνεται η ένταξη, προωθείται η τσιμεντοποίηση και η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους, η οποία, όπως επισημαίνουν, έχει άριστη ρυμοτομία και πολύ πράσινο - είναι ενταγμένη και στο Natura, καθώς ενδημούν σπάνια πτηνά - και διαμαρτύρονται επειδή δεν κλήθηκαν από τους αρμόδιους να εκθέσουν τις απόψεις τους. Εκφράζουν, δε, υπόνοιες ότι πίσω από αυτή την απόφαση κρύβονται οικονομικές επιδιώξεις και συμφέροντα, ενώ υποστηρίζουν ότι εξυπηρετούνται και πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν ιδρύσει σύλλογο, με την επωνυμία Περιβαλλοντικός Σύλλογος «ΓΑΙΑ», δηλώνουν πως θα συνεχίσουν ν' αγωνίζονται για να μην εφαρμοστεί η απόφαση κι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη επέκτασης του πολεοδομικού σχεδίου στους «Λαχανόκηπους», καθώς αυτό, όταν είχε σχεδιαστεί το 1987, με ορίζοντα 20ετίας, προέβλεπε αύξηση του πληθυσμού της Νίκαιας σε 17.000 κατοίκους. Ομως, αυτή η πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκε - η Νίκαια σήμερα έχει 4.500 κατοίκους - λόγω του δημογραφικού προβλήματος, της αστυφιλίας και της φυγής αγροτών εξαιτίας των επιπτώσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι με την εφαρμογή της απόφασης θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορά σε γη και σε χρήμα και τα ποσά που θα πληρώσει ο καθένας ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ, ένα μεγάλο οικονομικό βάρος που δεν μπορούν να σηκώσουν. Απαντώντας, δε, στο «επιχείρημα» του δημάρχου ότι θα ωφεληθούν από την ένταξη, καθώς τα οικόπεδά τους θα πάρουν αξία, υπογραμμίζουν ότι διαφωνούν μ' αυτού του είδους την οικιστική ανάπτυξη που επιβαρύνει το περιβάλλον και ούτε και έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά ούτε και θέλουν να χτίσουν πολυκατοικίες στην άκρη του χωριού. Υπέρ του αιτήματος των ιδιοκτητών για εξαίρεση των «Λαχανόκηπων» από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Νίκαιας, είχε ταχθεί το ΚΚΕ με Ερώτηση που είχε καταθέσει πέρυσι στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ