Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Απόφαση για την ηλεκτρική σύνδεση Εύβοιας - Αττικής

Την ηλεκτρική σύνδεση της Νότιας Εύβοιας με την Αττική, ισχύος 400 MW, προωθεί η κυβέρνηση με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος ανέρχεται σε 78 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την απόφαση θα χρηματοδοτηθεί από τους παραγωγούς που έχουν αδειοδοτηθεί για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Η σύνδεση είναι απαραίτητη για τη διοχέτευση της παραγωγής των ιδιωτών από αιολικά πάρκα στο ηπειρωτικό σύστημα. Τον περασμένο Ιούλη, μια σειρά από μεγάλες εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει άδειες για αιολικά πάρκα συμφώνησαν να συγχρηματοδοτήσουν το έργο με 40 εκατ. ευρώ.

Τοπικοί φορείς έχουν κάνει αλλεπάλληλες καταγγελίες για το πλήθος των αιολικών πάρκων που έχουν ήδη αναπτυχθεί και αυτών που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν, ιδιαίτερα στη Νότια Εύβοια, για επικαλύψεις, κορεσμό, μέχρι και καταπατήσεις και καταστροφική παρέμβαση στο περιβάλλον. Δεδομένο είναι ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες προσδοκούν σε υπερκέρδη που επιβαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση προβλέπει ότι «εάν, για οποιονδήποτε λόγο κάποιος παραγωγός αποσυρθεί από τη διαδικασία, δεν υλοποιήσει την επένδυση και αρνηθεί να καταβάλει το ποσόν που του αναλογεί, το κόστος θα καλυφθεί από το μηχανισμό χρέωσης χρήσης του Συστήματος, με ευθύνη του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Με τον τρόπο αυτό παρέχεται επαρκής εγγύηση στη ΔΕΗ για την κατασκευή του δικτύου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ