Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Με εντατικούς ρυθμούς και στο 9μηνο

Μακριά από τις τράπεζες η κρίση

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε και στο 9μηνο του 2009 η συσσώρευση κερδών από τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια των κλάδων της παραγωγής και της οικονομίας. Σε πείσμα και της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης, αρκετές εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας ΑΕ κατάφεραν να πετύχουν και αύξηση της μάζας των κερδών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ).

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς για το 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης) 2009:

  • Τράπεζα Πειραιώς: Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 219 εκατ. ευρώ (από 441 εκατ. ευρώ πέρυσι). Η πτώση (50%) έχει να κάνει με τα αυξημένα λογιστικά κονδύλια για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους, που συμπιέζουν την εμφάνιση της μάζας των κερδών. Οπως και οι βιομήχανοι του ΣΕΒ, έτσι και οι τραπεζίτες βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αξιώνοντας επιτάχυνση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, έκανε λόγο για «επάνοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε θετική τροχιά», για να προσθέσει ότι τα «δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας επιβάλλουν την άμεση λήψη διαρθρωτικών μέτρων, ώστε να ακολουθήσει η χώρα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις».
  • ΕΛΠΕ: Το μονοπώλιο του κλάδου της ενέργειας (συμφερόντων Λάτση σε κολεγιά με το κράτος) απέσπασε καθαρά κέρδη ύψους 201 εκατ. ευρώ (από 143 εκατ. ευρώ πέρυσι), πετυχαίνοντας αύξηση 41%. Η λειτουργική κερδοφορία τους (EBITDA) εμφανίζεται σε 349 εκατ. ευρώ με αύξηση 17%.
  • Ομιλος «Υγεία»: Η εταιρεία συμφερόντων του ομίλου της «Μάρφιν» απέσπασε καθαρά κέρδη 11,7 εκατ. ευρώ (από 10,5 εκατ. ευρώ), πετυχαίνοντας και αύξηση 11,6%. Αύξηση 29,9% καταγράφει και ο κύκλος εργασιών (τζίρος) που έφτασε σε 263,3 εκατ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ