Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Νέα κριτήρια για το κλείσιμο των σχολείων

Νέα κριτήρια για το κλείσιμο των σχολείων καθόρισε η Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» στη χτεσινή συνεδρίασή της.

Ετσι, ενώ μέχρι τώρα για να κλείσει ένα τμήμα ή μία τάξη έπρεπε να ασθενεί και να απουσιάζει το 1/4 των μαθητών τους τμήματος ή της τάξης (ανεξάρτητα από το αν είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της «νέας γρίπης»), τώρα για να κλείσει το τμήμα ή η τάξη πρέπει να παρουσιάζονται απουσίες με περιστατικά γριπώδους συνδρομής στο 1/3 των μαθητών.

Επίσης, ένα σχολείο θα κλείνει όταν είναι κλειστό το 1/3 των τμημάτων του. Επιπλέον, όταν είναι κλειστό το 1/3 των σχολείων ενός νομού, τότε ο νομάρχης θα μπορεί να αποφασίζει να κλείσουν όλα τα σχολεία του νομού.

Χτες, δεκάδες τμήματα και τάξεις σχολείων έκλεισαν σε 21 νομούς της χώρας λόγω της «νέας γρίπης», με τα περισσότερα από αυτά να απαριθμούνται στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, με απόφαση της επιτροπής, τα αντιιικά φάρμακα «Tamiflu» και «Relenza», που χορηγούνται για τα συμπτώματα της «νέας γρίπης» θα χορηγούνται και πάλι από τα φαρμακεία (μέχρι τώρα χορηγούνταν μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία), ενώ συνεχίζεται στον ίδιο - μάλλον υποτονικό - ρυθμό ο εμβολιασμός γιατρών, νοσηλευτών και ατόμων υψηλού κινδύνου στα 161 εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την τρίτη - προχτές - ημέρα του εμβολιασμού χορηγήθηκαν 2.222 εμβόλια. Συνολικά από τη Δευτέρα, σε κρατικά, πανεπιστημιακά, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί 6.298 άτομα.

Ο ΠΟΥ για το εμβόλιο

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διέψευσε χτες ότι το εμβόλιο κατά της πανδημίας της «νέας γρίπης» ευθύνεται για τους περίπου 30 θανάτους ανθρώπων που απεβίωσαν λίγο αφότου εμβολιάστηκαν κατά του ιού Η1Ν1. Η Μαρί Πολ Κίνι, διευθύντρια του ΠΟΥ για την έρευνα εμβολίων, σημείωσε εντούτοις πως οι έρευνες συνεχίζονται επιμένοντας πως το εμβόλιο κατά της «νέας γρίπης» «είναι τόσο ασφαλές όσο και αυτό της εποχικής». Είπε πως σε περίπου 10.000 εμβολιασμούς αναφέρεται μέχρι στιγμής μόνο μία περίπτωση σοβαρής παρενέργειας και ότι στις εκατό περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών μόνο πέντε είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ