Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα του λαού

Ανακοίνωση με αφορμή τις εκλογές στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό, παρουσιάζει το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής, της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή τις εκλογές στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκαν χτες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Οι εκλογές στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας γίνονται σε μια περίοδο που η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου έχει απλώσει τα πλοκάμια της και έχει σκεπάσει όλο το αθλητικό οικοδόμημα. Από τη μια, η ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς, ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώνονται και από την άλλη ο αθλητισμός της γειτονιάς, τα σωματεία φυτοζωούν, ζουν με ψίχουλα, εγκαταλείπονται στην τύχη τους και όποια δραστηριότητα υπάρχει, αυτή βασίζεται σε λοταρίες και στη στήριξη των γονιών των αθλητών. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, επιχειρείται η εμπορευματοποίηση να διαπεράσει και το τελευταίο τοπικό σωματείο. Θέλουν να τα ελέγχουν όλα ασφυκτικά, προκειμένου να αποκομίζουν πολλαπλά κέρδη (πολιτικά, οικονομικά, προσωπικά κ.λπ.).

Για όλα αυτά, τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - στηριζόμενοι στις αποφάσεις της ΕΕ - που συνδημιούργησαν και νομοθέτησαν, για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των μεγαλοπαραγόντων του αθλητισμού, κρατώντας σε ομηρία τους ερασιτεχνικούς συλλόγους, τις Ενώσεις:

  • Με τις ελεγχόμενες επιδοτήσεις και τη διατήρηση του αντιδημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας των Ενώσεων, Ομοσπονδιών, σωματείων και
  • με τον αντιδημοκρατικό νόμο για τις αρχαιρεσίες. Νόμος του πλειοψηφικού συστήματος που δεν επιτρέπει την εκπροσώπηση άλλων δυνάμεων.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε:

  • Ανάπτυξη που δε θα βασίζεται στο κέρδος, αλλά στην ικανοποίηση των αναγκών, σε μια υγιή σχέση των παιδιών με τον αθλητισμό.
  • Τη συσπείρωση παραγόντων, αθλητών, προπονητών, γονιών για έναν άλλο αθλητισμό, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα, «παράγοντες» και «παράγκες» που θα αναδεικνύει αξίες, για σωματεία - θεμέλια του αθλητισμού με γενικότερο κοινωνικό ρόλο.

Για το ΚΚΕ, η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα, αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Ως κοινωνικά φαινόμενα και λειτουργίες συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία. Αποτελούν βασική προϋπόθεση, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να διαμορφώνουν ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα και την πειθαρχία σε κανόνες και κοινωνικές αξίες.

Απαιτείται σήμερα η δημιουργία αθλητικού - πολιτικού κινήματος, που θα διεκδικεί:

  • Κατάργηση του επαγγελματικού αθλητισμού, που βασίζεται στους επιχειρηματίες και χορηγούς και έχει μετατραπεί σε επιχείρηση. Να καταργηθούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες. Η βάση του Αθλητισμού είναι το σχολείο και η γειτονιά, και σ' αυτήν τη βάση αναπτύσσεται ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων που στηρίζεται από το κράτος .
  • Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας.
  • Τα αθλητικά σωματεία, οι ενώσεις, οι Ομοσπονδίες πρέπει να συγκροτούνται και να λειτουργούν σε πλατιά δημοκρατική βάση, να συσπειρώνουν ευρύτερα τους εργαζόμενους του χώρου. Να εφαρμόσουν την απλή αναλογική στις αρχαιρεσίες τους, έτσι ώστε ο αθλητικός χώρος να μην αναπαράγει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, το σύστημα των λίγων και οικονομικά ισχυρών, αλλά να διασφαλίζει στις αποφάσεις τη συμμετοχή όλων χωρίς αποκλεισμούς, με διαδικασίες που θα διαπαιδαγωγούν.
  • Η συμμετοχή όλων να είναι ελεύθερη, η συνδρομή μελών συμβολική και η προπόνηση δωρεάν.
  • Να απαγορευτεί η συμμετοχή ερασιτεχνικών ομάδων στο ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, όπως επιχειρήθηκε, γιατί η διαφθορά θα πάρει επιδημικές διαστάσεις.
  • Κρατικά κονδύλια που θα καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες τους για να μην είναι όμηροι του εκάστοτε υπουργού ή της Ομοσπονδίας. Το αντίστοιχο να γίνεται για όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία. Ο ΟΠΑΠ να διασφαλίσει κονδύλια για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Να αξιοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση και τα αδιάθετα ποσά. Να κοπούν οι δεσμοί με τους σπόνσορες.
  • Να σταματήσει η σκανδαλώδης χρηματοδότηση των ΠΑΕ.
  • Δημιουργία προληπτικού συστήματος υγείας για όλους τους αθλητές σε σύνδεση και συνεργασία με το σύστημα υγείας (πρωτοβάθμια). Δημιουργία κέντρων αποκατάστασης των τραυματισμένων αθλητών δωρεάν, με πλήρη επιστημονική και υλική στήριξη από την εκάστοτε κυβέρνηση. Παρουσία γιατρών σε κάθε αγώνα. Κάρτα υγείας για όλους τους νέους.
  • Παροχή κοινωνικής ασφάλισης σε όλους τους αθλητές και κοινωνική τους αποκατάσταση σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.
  • Προσλήψεις καθηγητών Φυσικής Αγωγής.
  • Εργομετρικά κέντρα προσανατολισμένα να ελέγχουν όλους τους νέους και όχι επιλεγμένους αθλητές.
  • Να υποδειχθούν και να διεκδικηθούν χώροι για δημιουργία υποδομών σε επίπεδο γειτονιάς».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ