Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε αναμονή των εκθέσεων του ΟΗΕ

Στην τελική ευθεία φαίνονται να έχουν μπει οι δύο εκθέσεις του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την 1η Δεκέμβρη. Η πρώτη αφορά αποκλειστικά στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και η δεύτερη στην αποστολή καλών υπηρεσιών του γγ και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα τέλη Νοέμβρη. Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι εκθέσεις ζητούν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επιδείξουν «διαλλακτικότητα και πολιτικό θάρρος», προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές, ενώ υιοθετείται και η θέση του ψευδοκράτους περί «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις της κυπριακής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, διαμήνυσε στα κόμματα της συγκυβέρνησης και ιδιαίτερα στο ΔΗΚΟ ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν με βάση τις προτάσεις που είχαν γίνει αποδεκτές στο παρελθόν, προκειμένου να μη θιγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία και η διαδικασία των συνομιλιών. Ο Α. Κυπριανού αναγνώρισε το δικαίωμα - όπως είπε - το ΔΗΚΟ να εκφράζει δημοκρατικά την άποψή του, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να επιτραπεί και στο ΑΚΕΛ.

Τέλος, σε δηλώσεις του στον τουρκοκυπριακό Τύπο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος στη συνάντηση της Τρίτης, ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να προβεί σε ανοίγματα στην Κύπρο καθότι δεν απομένει τίποτα άλλο που μπορεί να κάνει», προσθέτοντας ότι «αν αποχωρήσει ο στρατός, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταστεί περισσότερο αδιάλλακτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ