Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Πρόσθετες οδηγίες για τα σχολεία

Συστάσεις για προσοχή και στις σχολικές εκδρομές κάνει το υπουργείο Παιδείας, λόγω της «νέας γρίπης»

Phasma

Συστάσεις για προσοχή και στις σχολικές εκδρομές κάνει το υπουργείο Παιδείας, λόγω της «νέας γρίπης»
Μέχρι τώρα οι οδηγίες της κυβέρνησης προς τα σχολεία για τη «νέα γρίπη» αφορούσαν μόνο στις περιπτώσεις που νοσεί ένας αριθμός μαθητών. Χτες, το υπουργείο Παιδείας έδωσε οδηγίες και για την περίπτωση που αρρωσταίνουν οι καθηγητές. Ετσι, λοιπόν, ορίζεται ότι «η σχολική μονάδα/ εκπαιδευτικό ίδρυμα προχωρά σε αναστολή λειτουργίας μόνο στην περίπτωση που ο αριθμός των εκπαιδευτικών που απουσιάζει με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής υπερβαίνει το 50% των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας».

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που κάποια τμήματα ενός σχολείου έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω γρίπης, οι εκπαιδευτικοί των συγκεκριμένων τμημάτων προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους και καλύπτουν πιθανά κενά απόντων εκπαιδευτικών ή συμμετέχουν σε διοικητικό έργο. Αντίστοιχα, όταν έχει αναστείλει τη λειτουργία του ολόκληρο το σχολείο, αυτό θα παραμένει ανοιχτό με ευθύνη του διευθυντή και με προσωπικό ασφαλείας, ώστε να διεκπεραιώνονται θέματα διοικητικής φύσεως. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχει κλείσει ολόκληρο το σχολείο, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου (εφόσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής) τίθενται στη διάθεση του οικείου Γραφείου ή Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και καλύπτουν προσωρινά εκπαιδευτικές ανάγκες που προκύπτουν λόγω απουσίας προσωπικού.

Με άλλη εγκύκλιό του, το υπουργείο Παιδείας συστήνει προσοχή και στη διοργάνωση των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, λόγω της «νέας γρίπης». Συνιστά, δε, οι μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής να μη συμμετέχουν στην εκδρομή.

Στους 14 φτάνουν οι νεκροί στη χώρα μας

Στο μεταξύ, δυο ακόμα θανάτους κρουσμάτων της «νέας γρίπης» ανακοίνωσε χτες το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Πρόκειται για έναν 74χρονο άντρα με ιστορικό κακοήθειας και μια γυναίκα 48 ετών με παχυσαρκία. Οι νεκροί στη χώρα μας, που σχετίζεται με τη «νέα γρίπη», έχουν φτάσει πια στους 14.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού για τη «νέα γρίπη» στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, στα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία του ΙΚΑ. Χτες εμβολιάστηκαν 10.003 άτομα, ενώ συνολικά, από όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, έχουν εμβολιαστεί 36.123 άτομα.

Ανησυχία για μετάλλαξη στην Κίνα

Η εκδήλωση τουλάχιστον οκτώ κρουσμάτων μετάλλαξης του ιού της «νέας γρίπης» στην Κίνα ανησυχεί τις εκεί υγειονομικές αρχές για την πιθανότητα δημιουργίας ενός πολύ πιο επικίνδυνου και θανατηφόρου ιού. Ο διευθυντής του Κινεζικού Εθνικού Κέντρου Γρίπης, Σου Γιουελόνγκ, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην επανεμφάνιση του ιού Η5Ν1 της «γρίπης των πτηνών» στη σινική ενδοχώρα, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ και στην πιθανότητα διασταύρωσής του με τον ιό Η1Ν1 της «νέας γρίπης» με «καταστροφικό αποτέλεσμα», αφού θα δημιουργούνταν ένα υβρίδιο υψηλότερης μεταδοτικότητας και μεγάλης θανατηφόρας ισχύος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ